Arama

Alternatif Rock - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alternatif Rock
MsXLabs.org
Alternatif Rock, 1980'lerin sonunda hard rock'a bir alternatif sunmak amacıyla ortaya çıkmış, dinleyiciye yeni bir armoni anlayışı sunan müzik türlerinin tümüne verilen isimdir. Tabanı punk-rock'tır. Grunge, indie rock, brit pop, indie pop gibi birçok farklı müzik türünü içinde barındırır.
R.E.M., Sonic Youth, Nirvana, A Perfect Circle, Pixies, The Cure, Oasis, Placebo gibi gruplar bu türlere örnek verilebilir.
Alternatif rock, 1980'lerde ortaya çıkan ve 1990'lara gelindiğinde geniş bir kitleye hitap etmeye başlayan bir rock müzik türevidir. "Alternatif" kelimesi, 1980'lerdeki bağımsız kayıt şirketleriyle çalışan punk-rock etkileşimli grupları belirtmek için eklenmiştir. Bunun ana nedeni ise zamanın müzik türlerine uymayan bir akımın doğmuş olmasıdır. Özel bir müzik türü olarak indie müzik sahnelerinde 1980'lerde görünmeye başlayan, grunge, indie rock, britpop, gotik rock ve indie pop gibi farklı türlere sahip geniş bir müzik türüdür. Bu alt türevler ise punk-rock etkileşimli olarak çıkmış bu türün günümüzde daha karmaşım bir yapı alarak devam etmesinde etkin rol oynamışlardır. Bu müzik türünün alt yapısını genel olarak 1970'lerdeki alternatif müzik türlerinden almakla beraber, hızla değişip gelişerek günümüzdeki halini almıştır. Bu müzik türünün rock ile anılmasının yanı sıra, folk (halk) müzik, reggae, elektronik müzik, caz ve diğer müzik türleriyle de yakın ilişkisi olduğu su götürmez bir gerçektir.
Her dönemde alternatif rock, 1980'lerden itibaren süre gelen underground sanatçıları belirtmek için de kullanılmıştır. Bunlar genelde kendilerine New Wave (Yeni Akım, Yeni Dalga) şeklinde isimler vermekle beraber, özellikle 1980'lerde çıkan alternatif gruplara birer post-punk (Punk sonrası) grup demek de garip kaçmıyor. Yine de ironik olarak bu müzik türünün gelişiminin ortaya çıktığı dönemden çok 1990 ve 2000li yıllarda olması, insanların bilinen müzik türlerinden yavaş yavaş uzaklaşması ve yeni arayışlar içine girmesi şeklinde, dünyanın bu dönemdeki sosyo ekonomik, yapısına pek de ters düşmeyecek bir şekilde gelişmiştir.
Alternatif kelimesi rock müzik içinde 1980'li yıllardaki kolej rock gruplarıyla aynı döneme gelir. Hatta bu müzik türüne o zamanlar genelde kolej rock deniyordu. Bunun nedeninin kolej öğrencilerini hedef alan radyoların fazlaca revaçta olmasıyla açıklanabilir. İngiltere'de ise "Indie" kelimesi, 1985'te özel bir tür haline gelen bazı alt müzik türlerinin toplamına verilen bir isimdir. Indie Rock kelimesi ise alternatif rock toplumunda özellikle 1990'lara kadar kullanılmıştır. 1990lara gelindiğinde ise Alternatif rock kelimesinin iyice yerleştiğini görüyoruz. Önceden başka müzik türlerinin birer türevi olarak sayılan Alternatif rock'ın giderek kişiselleştiği ve özelleştiği dönem de bu dönemdir. Yeni müzik ve post modern kavramlarıyla bağdaştırılarak yeni bir müzik türü olarak lanse edilen bu müzik türü, 1980lerin müziğinden sadece teknoloji olarak gelişmişti. Müziğin gelişimi ise eski sesin üzerine yeni şeyler katılması şeklindeydi. Bu nedenle zaten Rock gibi senteze çok açık bir müzik türünün içinde gelişmiştir. Alternatif rockla birlikte anılan diğer şeyler ise "Alternatif" kelimesini ilk kullanan radyo kanalı olan Los Angeles Kroq FM, alternatif müzik kategorilerine sıkça yer veren Grammy Ödülleri ve MTV Video Müzik Ödülleri'dir. Alternatif rock genel olarak underground müzik türlerine bir şemsiye olarak kullanılan bir rock müzik türüdür. Özellikle Nirvana grubunun 1991'de çıkardığı ve tüm rock piyasasını alt üst eden Nevermind albümü, alternatif müziğin bundan sonraki çehresini belirtmiştir. Sade müzik, yoğun fikir ve duygular, yer yer teknolojinin fazlaca katıldığı bir müzik türü. 2000li yıllarda ise Linkin Park gibi genç orijinli grupların metal ve grunge etkileşimine tepki olarak çıkardığı nu metal türünün alternatif rock'a yeni bir yüz kazandırdığı da aşikardır. Özellikle REM'in kurucularından sayıldığı bu müzik türünde tanınan diğer bir çok grubun birbirinden farklı müzikler yapması da genel olarak müzik anlayışının alternatif olmasındandır. Bu bağlamda Alanis Morissette, Hootie & The Blowfish gibi akustik içerikli müziklerin yanında; Green Day, The Offspring gibi pop punk grupları ve hatta Tracy Chapman'ın müziği bile bu kategoriye bir şekilde girmektedir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!