Arama

Anevrizma - Tek Mesaj #10

ziyarteçi233 - avatarı
ziyarteçi233
Ziyaretçi
27 Temmuz 2009       Mesaj #10
ziyarteçi233 - avatarı
Ziyaretçi
ATARDAMARLARIN BALONLAŞMASI (ANEVRİZMA)
Tanımlama
Normal bir damar çapının 2 katına ulaşması olarak tanımlanır. İki önemli soruna yol açar: -damarın yırtılması ve iç kanama ile hastanın kaybedilmesi -balonlaşma içinde oluşan pıhtının daha altta yer alan damarları tıkaması
Atardamar balonlaşması en sık kalpten çıkan en büyük damar olan aort damarını etkilemektedir. Bu damar kalpten çıktıktan sonra göğüs kafesi içinde seyretmekte, karına ulaşmakta, ve burada bacaklara kan götüren 2 damara ayrılmaktadır. Balonlaşma aort damarının göğüs kafesinin ve karnın içinde seyreden her kesiminde görülebilir.
Tanı
Hastaların çoğunda yakınma yoktur ve rastlantı sonucu çekilen bir akciğer grafisi veya karın muayenesinde saptanırlar. Bazı hastalar karınlarında kalp atımı ile şişen bir kitle olduğunu fark edebilirler. Hastaların önemli bir kısmı balonlaşmanın patlaması ile bulgu verirler. Hastada şiddetli bir ağrı oluşur ve kan kaybına bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, soğuk terleme ve çarpıntı oluşur. Tanıda bilgisayarlı tomografi en sık kullanılan araçtır.
Tedavi
Balonlaşma patlamadan yakalanan olgularda eğer damarın çapı 5-6 cm düzeyine ulaşmış ise tedavi gereklidir. Operasyonda bu alana bir suni greft yerleştirilmektedir. Son yıllarda stent-greft denen bir girişimi girişimsel radyologlar ile birlikte uygulayarak bu anevrizmaları tedavi etmekteyiz.
Balonlaşma yırtılması ile gelen olgularda durum ciddidir. Bu olgular acilen ameliyat edilmelidirler. Bu acil operasyonun riski %50 düzeylerine ulaşmaktadır.



Kaynak
atardamar-damar-tıkaniklık-damar tıkanıklığı