Arama

Brunei ve Brunei Tarihi - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Brunei
MsXLabs.org & Temel Britannica

Ad:  brunei_flag.jpg
Gösterim: 427
Boyut:  73.8 KB
Güney Çin Denizi'nde büyük bir ada olan Borneo'nun kuzeybatı kıyısında, Ekvator'un biraz kuzeyinde yer alan küçük bir ülkedir. Güney Çin Denizi'ne bakan kıyıları dışında, karadan Malezya'nın eyaleti Saravak'la çevrelenmiştir. Saravak Brunei Koyu'nda ülkeyi iki ayrı kesime böler. Dağlık iç bölgeden gelen birkaç ırmak, dar kıyı ovasını sular. İklimi sıcak ve nemli, özellikle iç kesimleri çok yağışlıdır. Kuzeydoğudan esen muson rüzgârları kasım-mart arasında bol yağış getirir. Ülkenin yaklaşık dörtte üçü tropik yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Bu or­manlarda sert odunlu ağaçlar yetişir. Doğal yaşamı çok zengin olan Brunei'de aslanlar, kaplanlar, maymunlar, kertenkeleler ve yı­lanların yanı sıra birçok kuş türü de vardır.
Ad:  brunei_map.gif
Gösterim: 424
Boyut:  59.2 KB
Brunei'ye ilişkin bilgiler
Yüzölçümü: 5.765 km²
Yönetim: Krallık; ülkeyi sultan diye adlandırılan bir kral yönetir.
Başkent: Bandar Seri Begawan.
Coğrafi özellikler: 90 kilometrelik mercan kumsalı boyunca uzanan dar bir kıyı ovası vardır. İç kesimler­deki tropik iklimli tepeler deniz düzeyinden 500 met­reye kadar yükselir.
Başlıca sanayiler: Petrol, doğal gaz, kereste.
Nüfusunun yarıdan çoğunu Malaylar, dört­te birini de Çinliler oluşturur. Geriye kalanı, İbanlar da denen Deniz Dayakları ve Murutlar gibi yerli kabilelerdir. Nüfusun büyük bölümü ırmak ağızlarındaki yerleşim bölge­lerinde yaşar. Tarımsal üretim düşük oldu­ğundan çiftçiler yoksuldur. Kıyılarda balıkçı­lık yapılır. Önemli işyerleri ve ticaret genel­likle Çinliler'in elindedir. Kıyıda, Seria yakın­larındaki petrol yataklarını Brunei devletiyle ortaklaşa yabancı petrol şirketleri işletir. Eskiden başlıca gelir kaynağı kauçuk üretimiyken, petrolün bulunmasıyla kauçuk eski öne­mini yitirdi. 1980'lerin başında Brunei Doğu Asya'nın beşinci büyük petrol üreticisiydi. Öbür ürünleri doğal gaz, kauçuk ve bi­berdir. Lumut'ta dünyanın en büyük doğal gaz sıvılaştırma tesisleri vardır. Brunei'nin nüfusunun görece azlığı, petrol ve doğal gaz satışından sağlanan gelirin bir bölümünün toplumsal hizmetlere ayrılmasına olanak ve­rir. Ülkede sağlık ve eğitim hizmetleri yay­gındır.
Brunei Ulusal Camii
Ad:  national_mosque.jpg
Gösterim: 441
Boyut:  173.5 KB

Brunei'nin başkenti, ülkenin doğusundaki Bandar Seri Begawan'dır. Ulusal din İslam'dır ve görkemli altın kubbesiyle Bandar Seri Begavvan'daki cami Uzakdoğu'nun en büyük camilerinden biridir. Modern kentin hemen yanı başında Kampong Ayer olarak bilinen eski kent yer alır. Burada, ırmağın oluşturdu­ğu koylarda, kazıklar üzerine kurulu evlerde yaşanır. Bu evler tahta köprülerle birbirine bağlanır. Evlerle kara arasında ulaşım küçük kayıklarla sağlanır.
Brunei 1888'de İngiltere'nin koruması altı­na girdi. 1971'de yeniden kendi kendini yö­netmeye başladı. 1 Ocak 1984'te tam bağım­sızlığına kavuşuncaya kadar, İngiltere savun­ma ve dış ilişkilerdeki etkinliğini sürdürdü.
Brunei'de devlet ve hükümet başkanı sul­tandır.
Brunei Ulusal Camii
Ad:  national_mosque_1.jpg
Gösterim: 430
Boyut:  62.5 KB

1 Ocak 1984'te bağımsızlığına kavuşan Brunei'de 1985'te sultanın öncülüğünde, ülkenin tek siyasal partisi Brunei Ulusal Demokrasi Partisi kuruldu. Yurtdışında üslenen yasadışı Brunei Halk Partisi Nisan 1990'da Sultan Hassanal Bolkiah'a bir mektup göndererek, ülkede demokrasiye geçilmesini istedi. İngilizler'in 27 yıl önce bastırdığı ayaklanmadan bu yana hapiste tutulan rejim karşıtları aşa­malı olarak serbest bırakıldı. Temmuz 1990'da sultan, yasaların İslami kurallara göre yeniden düzenleneceğini, ama ülkede yaşa­yan bütün etnik topluluklara adil davranılacağını açıkladı. Ardından, hükümetin içki satış­larını yasaklaması ve bazı mezheplerle öbür dinler üzerindeki baskıları sürdürmesi, sulta­nın henüz demokratikleşmeye hazır olmadığı­nı ortaya koydu.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!