Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Eyvah doğum başladı mı ? Peki doğumun başladığını nasıl anlıyoruz belirtileri nelerdir diyenlere bilgiler meleklerim

Normalde doğum gebeliğin 38-40. haftaları arasında olur. Gebelerin %10’unda ise daha erken gebelik haftalarında doğum başlayabilir. Sezaryen hastanın isteği veya doktorun yönlendirilmesi ile yapılacak ise veya daha önce sezaryen ile doğum yapmış olan bir gebeye tekrar sezaryen yapılacaksa işlem 38-39. haftalar arasında planlanır. Sezaryen planlanan gebeler bir gece önce saat 24 00’den itibaren herhangi birşey yememeli ve içmemelidir.
Doğumunuzun yaklaştığını gösteren 6 belirti

1. Rahatlama: Bebeğin karnınızın alt kısmına (pelvis) doğru yer değiştirmesi ile diaframınız üzerindeki basınç azalır ve daha kolay nefes alabilir hale gelirsiniz. Ancak bu kez idrar kesesi üzerindeki basınç artışına bağlı olarak tuvalete gitme ihtiyacı artabilir.

2. Nişan gelmesi:
Gebelik boyunca rahim ağzını kapatan kalın mukus tabakası rahim içine bakterilerin girişini engeller. Doğuma yaklaştıkça rahim ağzındaki incelme ve gevşemeye bağlı olarak bu mukus tabakası atılır. Bu olay tüm gebelerde görülmeyebilir; genellikle kanlı koyu kıvamlı bir akıntı şeklindedir ve doğum eyleminin başlamasından dakikalar, saatler ya da günler önce atılabilir.

3. Su gelmesi: Bazı gebelerde amniotik kesenin doğum eyleminden önce yırtılması sonucu genellikle az miktarda su vajenden dışarı doğru akar. On kadından birinde ise yoğun miktarda su boşalabilir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde idrar kaçırmaya sık rastlandığından gelen sıvının amnion sıvısı mı idrar mı olduğunun kesinleştirilmesi için doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü membranların erken yırtılması halinde rahim içi enfeksiyon gelişme riski artabilir.

4. Doğum ağrıları: Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir. Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır. Beş dakikada bir gelen ve 1 dakikadan uzun süren kasılmalar ya da su gelmesi halinde doktorunuza başvurmanız önerilir.

5. Rahim ağzında incelme: Gebeliğin son ayında rahim ağzı incelmeye başlar. Doktorunuz bu durumu kontrole gittiğinizde vajinal muayene ile anlayabilir ve yüzde .. olarak ifade eder. Rahim ağzındaki incelme, rahim ağzının daha kolay genişlemesine olanak tanır. Gebeliğin son iki ayında hissettiğiniz yalancı doğum ağrıları da denen kısa süreli, şiddeti az kasılmalar incelmede rol oynar.

6. Rahim ağzında genişleme: Gebeliğin son aylarında rahim ağzında genişleme başlar. Doktorunuz bu durumu vajinal muayene ile anlar ve cm olarak ifade eder. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzında tam genişleme (10 cm) ve tam incelme (%100) olması gerekir.
Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinin bir miktar azalması normal kabul edilir. Ancak bebek hareketlerinde belirgin azalma varsa (saatte 10’dan az) veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.
alinti...

Doğum, her anne adayının endişe duyduğu bir olaydır. Bu olağanüstü olayın yaşanacak olması kaygıları da beraberinde getirmektedir. Kaygıların haricinde, doğumun başladığını anlayabilme ve hastaneye geç kalmadan zamanında gidebilme korkusu da anne adaylarını ruhsal olarak etkilemektedir.

Doğum belirtileri çeşitlidir. Hamilelik süresince rahmin kasılmasından dolayı yalancı doğum ağrıları yaşanabilir. Bu yalancı doğum ağrılarına aldanmamak ve işi şansa bırakmamak için, yalancı ve gerçek doğum belirtilerini öğrenmek korku ve endişeleri biraz da olsa gidermektedir.
Doğum eylemi, her hamileye ait özel bir durumdur. Dolayısıyla da doğumun başlangıç belirtileri standart değildir. Doğum öncesi bedensel değişiklikler bir saat öncesinde ortaya çıkabildiği gibi bir kaç hafta önceden de yaşanabilir. Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler her anne adayında yaşanmayabilir ya da fark edilmeyebilir. Bu da normaldir. Bazılarında doğum öncesi belirtilerde şiddetli ağrılar olurken, bazılarında önce su ve kanlı akıntı gelebilir. Doğumun yaklaştığını gösteren değişiklikler genellikle şunlardır:

Bebeğin aşağıya inmesi ve yerleşmesi:
Doğum yaklaşırken bebeğin başı doğum kanalına iner. Bu durum hamile olan anne de rahatlama yaratır. Göğüs kafesine olan baskı azaldığından, anne daha rahat nefes alıp verir. Mide ve bağırsak şikayetleri azalır. Mesane üzerinde baskı arttığından, sık sık idrara çıkılır.

Kasılmalar:
Genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan kasılmalar, doğum esnasında bebeği dışarı itecek gerçek kasılmaların provası niteliğindedir. Sancısız ve çok kısa süren bu kasılmalar hamileliğin sonlarına doğru sıklaşır ve şiddetlenir. Kasılmalar pozisyon değişmekle azalmaz. Doğumun başladığını anlamak için kasılmaları saymak ve sürelerinden emin olmak önemlidir.

Ağrılar:
Karında, kasıklarda ve belde ağrılar başlar. Bu ağrılar düzenlidir. Karında sertleşme ile birlikte ağrının hissedilmesi doğumun yaklaştığının habercisidir. Başlangıçta hafif olan, kısa süren ve seyrek olan bu ağrılar gittikçe daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir. Her durumda devam eder, geçmez.

Nişan gelmesi:
Vajinadan gelen kanlı sıvıya, halk arasında nişan denir. Hamilelik döneminde kapalı olan rahim ağzında, rahmi ve bebeği enfeksyonlardan korumak amacıyla sümükümsü bir tıkaç oluşur. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından bu tıkaç düşer. Anne adayı bunu kanlı ya da pembemsi bir akıntı şeklinde fark eder. Nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekmez. Bu doğumun çok yaklaştığını bugün yarın doğumun gerçekleşeceğini gösterir.

Suyun gelmesi:
Anne karnında bebeği saran ve koruyan su kesesinin, kasılmalar ya da gerilmeler nedeniyle yırtılarak rahimden dışarı akmasıdır. Suyun gelmesi doğum başlangıç belirtisideir ve ağrıların ya da diğer belirtilerin başlayıp başlamadığına baklımaksızın doktora haber verilmelidir. Suyun gelmesi genellikle bol miktarda olduğundan kıyafetleri ıslatacak şekildedir. Koyu ve kıvamlı değil, su gibi akışkandır ve farketmemek mümkün değildir. Kesedeki yırtık küçük ve sıyrık şeklinde ise, sıvı sızıntı şeklinde akacağından idrar ile karıştırılmamalıdır. Sıvının kendine has tatlı bir kokusu ve çok açık sarı rengi vardır. Burada bilinmesi gereken diğer bir durum, kese yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop almasının kolaylaştığıdır. Dolayısıyla su geldiğinde hastaneye hemen gitmek anne ve bebek için sağlıklıdır. Doğum eylemi suyun gelmesinden sonra yaklaşık 12-24 saat içinde başlar.
Doğum öncesinde, yalancı ve gerçek doğum belirtilerini anlamak için aşağıdaki maddeleri dikkate almak, anne adayını biraz daha rahatlatabilir.
  • Kasılmalar düzenli değilse ve sıklığı ile şiddeti artmıyorsa
  • Ağrı sırt yerine karnın aşağısında hissediliyorsa
  • Yürümekle ve duruşunuzu değiştirmekle kasılmalar geçiyorsa
  • Kasılmalarla bebeğin hareketleri kısa süreli olarak artıyorsa
gerçek doğum henüz başlamamış demektir.
  • Doğum öncesi kasılmalar daha güçlü, daha sık hale gelmişse
  • Kasılmalar hareket ettiğinizde artıyorsa ve duruş değiştirmenize rağmen azalmıyorsa
  • Sancı sırtta başlayıp karın, kasıklar ve bacaklara kadar yayılıyorsa
  • Kasılmalar düzenli ve çok kısa aralarla geliyor ve dinlenmekle geçmiyorsa
  • Pembe veya kanlı nişan gelmişse
  • Su kesesi yırtılmışsa
  • Bebeğin başı doğum yoluna girmişse
  • Kasılmaların etkisiyle rahim ağzı yumuşayıp açılmışsa
doğum yaklaşmış demektir.
aliti...
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 02:09 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi