Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Liften zengin gıdalarla beslenilmeli ve gerekirse diyete lif ilavesi yapılmalıdır. Bitkisel lifler büyük abdestin suyu emerek daha yumuşak olmasını, böylece de daha rahat çıkarılabilmesini sağlarlar.
  • Kabızlıktan korunulmalıdır.
  • Dışkılama sırasında ıkınmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca hemoroid oluşumuna yol açabileceğinden uzun süren öksürük, ağır kaldırma gibi ıkınmaya yol açan etkenler de ortadan kaldırılmalıdır.
  • Alkol, acı biber ve baharatlı gıdalardan sakınılmalıdır.
  • Uzun süre hareketsiz olarak oturulmamalı ya da ayakta kalınmamalıdır.
  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Günde uyku dışında geçen her saat başına 5 dakika yürünmelidir. Uzun süre oturmanın hemoroid oluşumu ile ilgisi vardır.
  • Yeterli miktarda su içilmelidir. Suyun çay, kahve gibi içeceklerle karşılanması yoluna gidilmemelidir.
  • Büyük abdestten sonra rahatsızlık oluyorsa ılık suyla oturma banyosu yapılmalıdır.

Hemoroidin tedavi yöntemleri nelerdir ?


Hemoroidin tedavisinde evreleri çok önemlidir. Çok ileri evrelerdeki ağır vakalar dışında ameliyatsız ve outpatient (ayaktan tedavi şeklinde uygulanabilen) metodlar mevcuttur. Bu metodların en büyük faydaları hastanın normal hayatını aksatmaması, işgücü kaybına yol açmaması, hastanede yatmayı gerektirmemesi ve ameliyata göre son derece ekonomik olmasıdır. Evrelerine göre hemoroidlerin tedavisinde önerilen ve tıbben kabul gören yöntemler şunlardır:
1- Grade I hemoroid: Bu evrede ameliyatla tedavi gerekmez. Bazen sadece medikal tedavi, yani bazı ilaçlar (fitil ya da krem şeklinde), diyet ve oturma banyoları da yeterli olabilir. Altta yatan ishal, kabızlık, ıkınma gibi faktörlerin tedavi edilmesi de tedavinin önemli bir parçasıdır. İlaç tedavisinde kullanılan medikasyonların temel amacı ağrıyı kesmek, o bölgedeki ödemi, şişliği azaltmak ve dolaşımı rahatlatmaktır.Rubber band ligasyonu, sklerozan madde enjeksiyonu ve infrared koagulasyon metodları uygulanabilir.
2- Grade II hemoroid: Yine cerrahi tedavi gerektirmezler. Ilık su ile oturma banyoları, kremler, damar büzüştürücü bazı ilaçlar, istirahat ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Grade I'de söz edilen yöntemler burada da başarıyla kullanılabilir.
3- Grade III hemoroid: Bu evrede öncelikle ilaç tedavisi ile durumun yatıştırılması gerekebilir. Sonrasında en uygun tedavi yöntemleri rubber band ligasyonu veya infrared koagulasyon uygulamaktır.
4- Grade IV hemoroid: Bu evrede çoğu hasta iyi bir tıbbi tedavi, kabızlığı önleyici bol posalı diyet, düzenli tuvalet alışkanlığı edinilmesi gibi tıbbi ve hijyenik tedbirlerden kısmen yarar görürler. Bir kısım hastada rubber band ligasyonu, skleroterapi veya infrared koagulasyon yeterli olabilir. Vakaların çoğunda cerrahi tedavi gerekli olmaktadır. Ancak hastanın ameliyata engel bir yandaş hastalığı varsa, ömür boyu koruyucu yöntemler ve tıbbi tedavi ile devam edilebilir.
5- Akut Tromboze Eksternal Hemoroid: Bu hastalarda dış hemoroid memelerinin bir veya birkaçı içerisine pıhtı oturmuştur. Çok şiddetli ağrı ve şişlik yakınmaları vardır. Bu vakalarda cerrahi tedavi acilen uygulanmalıdır. Tedavinin esası lokal ya da bölgesel anestezi ile, tıkanmış olan hemoroid memesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bunun üzerine antibiotik ve uygun ilaç tedavileri de eklenmelidir. Bu tedavide gecikildiği veya ilaç tedavisi ile geçiştirildiği durumda, tıkanmış olan damarın etrafında ödem ve iltihap giderek ilerler ve bir süre sonra doku nekrozu ile kanama ve ağır enfeksiyon ortaya çıkar.

Hemoroidin ameliyatsız tedavisi mümkün müdür?


Hemoroidler için de tıbbi teknolojinin de ilerlemesi ile, pek çok ameliyatsız, ağrısız ve non-invaziv yani girişimsel olmayan tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Uygun hastalarda kullanılmak kaydı ile ameliyat gereksinimini ortadan kaldıran bu metodlarla hemoroidlerin outpatient (yani yatış gerektirmeyen, ayaktan) tedavisi mümkün hale gelmiştir. Bu metodların tümü de hastalığın oluşum teorilerine yönelik müdahalelerdir. Temelde hepsi de genişlemiş olan damarların çeşitli yöntemlerle büzüştürülmesi ya da yok edilmesini sağlarlar. Bölgenin çok geniş bir damar ağı olduğundan, bu damarların ortadan kaldırılması herhangi bir tıbbi soruna ya da eksikliğe yol açmaz
alıntı
Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Nisan 2017 16:52