Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Makine Teknolojisi Alanı
mt
Alan Dalları

Endüstriyel Kalıpçılık
Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

Makine Bakım Onarımı
Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir.

Bilgisayarlı Makine Imalatı
Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Mermer Işleme
Ocaktan blok mermeri çıkararak istenilen ölçülerde işleyebilen, mermerden estetik ürünler, mozaik eskitme yapabilen ve mermercilikte kullanılan her türlü makine ve aletleri güvenli kullanarak bunların periyodik bakımlarını yapabilen nitelikli kişidir.

Aranan Özellikler

Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler;
Soyut düşünebilen,
El göz ve kulak koordinasyonunu sağlayan,
Sabırlı ekip çalışmasına yatkın olan,
Çevreye duyarlı,
Araştırmacı,
Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eden,
İş disiplini ve meslek ahlakına sahip prensipli kişiler olmalıdır.

Eğitim & Kariyer Imkanları

Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

Makine Resim-Konstrüksiyon,
Makine,
Endüstriyel Kalıpçılık,
Hasat Sonrası Teknolojisi,
Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,
Mekatronik,
Tarım Alet ve Makineleri,
Otomotiv,
Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,
Sondajcılık,
Metalurji Malzeme,
Gemi Makineleri,
Metalografi veMalzeme Muayenesi,
Termik Santral Makineleri,
Termik Santrallerde Enerji Üretimi,
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,
Bilgisayar Destekli Teknik Çizim.

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak devam edebilirler.

Talaşlı Üretim Öğretmenliği
Kalıpçılık Öğretmenliği
Mekatronik Öğretmenliği
Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Makine Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Otomotiv Öğretmenliği

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Makine Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
kaynak