Arama

Çocuk Sağlığı - Tek Mesaj #18

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Haziran 2006       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bebeklerde Beslenme ve Uyku Arasındaki İlişki


Beslenme ve uyku bebeğin hayatında birbirini etkileyen süreçlerdir. Doğumdan sonraki ilk haftalar bebekler zamanlarının büyük bölümünü uyuyarak sadece beslenme amaçlı uyanık kalarak geçirirler. İşte bu nedenele de beslenme ve uyku düzeninin oturtulması aslında aynı sürecin parçalarıdır.

Yeni doğan bebekler genellikle annelerini emerken uyuyakalırlar. Dolayısıyla emmenin sonu ile uykuya dalış neredeyse aynı anda gerçekleşir. Eğer bu durum sonraki haftalar da devam ederse, annenin memesinde ya da kucağında uyuyakalan bebek yeniden uykuya dalmak için hep annesine ihtiyacı olduğunu düşünebilir. Bebek kendi kendisine uyumayı deneyimlemeyince kendi kendisine uyuyabileceğini de düşünemez, uyandığında yeniden uyuyabilmesi için sürekli olarak annesine gereksinim duyar. İşte uykuya gidişte anne ve bebek arasında böylesi bir bağın yerleşmesi memeden kesmeyi zorlaştırır. Memeden kesme hem bebek hem de anne için bebeğin uykuya dalabilmesi için bilmedikleri yeni bir yönteme gereksinim doğuracağından anneyi ve bebeği birlikte zorlar. Biberonla beslenen bebeklerde böylesi bir sorun daha az yaşanabilir. Bebeğe biberonunu baba ya da bakıcı da verebilir. Ancak bebeğin sadece annesi tarafından beslenmek istemesi uykuya gidişte bir bağımlılığın yaşanmasına neden olabilir.

Bebeğin ne zaman uykuya ne zaman beslenmeye ihtiyacı olduğu da çoğu zaman birbirine karıştırılabilir. Bazen anne babalar bebeklerinin uyanma nedeni olarak beslenme ihtiyacı olduğunu düşünürler. Gece uyanan bebek her zaman beslenme ihtiyacı nedeniyle uyanmaz. Özellikle gece-gündüz sürekli emmek isteyen bebeğin sorunun ilişki sorunu olduğu düşünülebilir.

Memeden kesmenin gecikmesi anne ve bebeğin duygusal olarak-bilinç-dışı- büyümeye bir sonraki sürece geçmeye gösterdikleri direnç olarak düşünülebilir. İşte uyku problemi genellikle bu türden beslenme problemeleriyle birlikte ortaya çıkar. Sadece annenin göğsünde uyuyabilen bebekler bu duruma çarpıcı bir örnektir. Emzirme sırasında ya da emzirmeden sonra bebeğin annenin göğsüyle oynayarak en kolay şekilde uykuya dalması, annenin hem emzirmeyi, hem uykuya geçişi hem de uykuyla gelen ayrılık ile başaçıkabilmesi için annenin tüm bu süreçler üzerine düşünmesine gereksinimi vardır