Arama

fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
7 Ağustos 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Tüm denizciler ve deniz adamı (gemi adamı) olmak isteyenler; halen bulunduğunuz veya sahibi olmak istediğiniz ehliyet ve yeterliklerin şartları vardır. Yeni kazanacağınız yeterlikler için, ilgili konularda ve belirli bir seviyede eğitim almanız veya uygun görülen deniz zamanını gemide çalışarak geçirmeniz gerekmektedir. IMO, sizlerin var olduğunuz seviyeden, bir üste geçebilmeniz için gerekli eğitim ve sınav şartlarını belirleyen uluslarası kuruluştur.Güverte ve makina sınıflarında hizmet veren tüm gemi adamlarının mesleğe kabul ve sınıf yükseltme bilgilieri yazımızda dikkatinize sunulmuştur.
Cenk Tekkaya
GÜVERTE SINIFI
KAMAROT (GARSON) VEYA AŞÇI OLARAK GÖREV YAPACAKLAR
KAMAROT: En az ilköğretim mezunu olmak şartıyla, mesleği ile ilgili olarak 6 (Altı) aylık bonservis ibraz eden kişilere, idare tarafından ‘KAMAROT’ yeterliliği verilir.
AŞÇI: En az ilköğretim mezunu olmak şartıyla, mesleği ile ilgili olarak 6 (Altı) aylık bonservis ibraz eden kişilere, idare tarafından ‘AŞÇI’ yeterliliği verilir.Devamını oku

MİÇO / MİÇOLUKTAN GEMİCİLİĞE GEÇİŞ VEYA DİREKT GEMİCİ OLMAK İÇİN
MİÇO: 16 (Onaltı) yaşını bitirmiş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir.
Miçoluktan Gemiciliğe Geçiş;
Miço olarak altı ay gemide eğitim görmek şartıyla, 12 (oniki) ay deniz hizmetini tamamlamış olmak,
Miço olarak altı ay deniz hizmetinden sonra içeriği ve süresi Eğitim - Sınav Yönergesi ile belirlenen “gemici eğitimi”ni İdarece uygunluğu onaylanan eğitim kurumlarında görmüş olmak,
Direkt Gemici Olmak İçin;
İlköğretim okulu mezunu olan ve askerlik görevinin oniki ayını ya da dört yıllık fakülte mezunu olup askerlik görevinin en az altı ayını, faal gemilerde güverte eri olarak yaptığını belgelemek, şartlarından birini yerine getiren ve ayrıca “Gemici sınavı”nı başarmak, şartlarını sağlayanlar “Gemici” yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Gemici yeterliği ile birlikte, İdare tarafından “seyir vardiyası tutma belgesi” verilir.
GEMİCİDEN USTA GEMİCİLİĞE GEÇİŞ VEYA DİREKT USTA GEMİCİ OLMAK İÇİN;
Gemiciden Usta Gemiciliğe Geçiş:
Onsekiz yaşını bitirmiş olmak ve gemici olarak 1 (Bir) yıl deniz hizmetine sahip olmak gerekmektedir.
Direkt Usta Gemici Olmak İçin;
En az ilköğretim okulu mezunu olmak ve askerlik görevinin 12 (oniki) ayını ya da dört yıllık fakülte mezunu olup askerlik görevinin en az altı ayını, faal gemilerde serdümen ya da porsun eri olarak yaptığını terhis belgesi ile belgelemek,
Şartlarını yerine getirmek ve pusula okumak, dümen tutmak ve dümen kumandalarının İngilizce karşılıklarını anlamak, gözcülük, dikiş ve yük istifleme gibi güverte işleri, denizde çatışmayı önleme kuralları, can filikasını kullanma, denizde can güvenliği, dahili muhabere sistemlerinin kullanılması, alarm sistemleri hakkında ve yangınla mücadele temel ilkeleri konularında bilgili olduğunu gemi kaptanı ya da gemi komutanından alınacak belgeyle belgelendirmek, şartlarını sağlayanlar “Usta Gemici” yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Usta gemici yeterliği ile birlikte, İdare tarafından “seyir vardiyası tutma belgesi” verilir.
kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.