Arama

Anemi (Kansızlık) - Tek Mesaj #7

reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
8 Ağustos 2009       Mesaj #7
reyan - avatarı
Ziyaretçi

B12 Anemisi


B12 anemisi, beslenmeden kaynaklı bir B12 vitamini eksikliğinden ya da alınan besinlerden bu vitamini emme kabiliyetinin bulunmayışından dolayı kaynaklanır. B12 anemisi, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimi engellenir. B12 anemisinde makro-sitler olarak hitap edilen kırmızı kan hücreleri oluşur. B12 vitamini yalnızca süt ve et ürünlerinde bulunur. Amerikalılar bu ürünleri çok miktarda tüketirler. B12 vitamini karaciğerler de depolanır. Sağlıklı bir yetişkinin karaciğerinde ortalama beş yıla kadar yetecek B12 vitaminleri bulunur. Beslenmelerinde hiçbir süt ve süt ürünlerini, balığı, eti ve yumurtayı dahil etmeyen vejetaryenler haricindeki kişilerde görülen bu vitamin eksikliğinin ilk nedeni, ince bağırsaklarda kan dolaşımının bu vitamin emilimini sağlamamasından dolayıdır. B12 vitamini emilebilmek için öncelikle midenin iç zarında üretilen ve intrinsik faktör olarak bilinen bir protein ile birleşmelidir. Bazı insanlarda yeteri kadar intrinsik faktör yapılamadığı için besinlerinden de yeteri kadar B12 vitamini ememezler. Bu durum tıp dilinde pernisiyöz anemi yani habis anemi olarak adlandırılır. Bir çeşit otoimmum hastalığı olan pernisiyöz anemide, intrinsik faktörün üretilmesini engelleyen antikorlar üretilir. Bu intrinsik faktörler tedavi edilmez ise, pernisiyöz anemi hasta için ölümcül olabilir.

Emilim ile ilgili oluşan diğer sorunlar ise, ince bağırsağın sadece küçük bir kısmında B12 vitamini emdiği için meydana gelmektedir. Pernisiyöz anemisi, ailevi bir özellik gösterir yani ailede bir kaç kişide daha görülebiliyor. Genellikle 40 üzerinde olan kimseleri daha çok etkilemektedir. Sinir sisteminin insan sağlığındaki rolü nedeni ile, şiddetli B12 vitamin eksikliği sinirlerde, beyinde ve spinal kord adı verilen omurilikte ciddi hasarlara sebebiyet verebilmektedir.

B12 Anemisi Belirtileri

B12 anemisinde, diğer anemilerde görüldüğü gibi, kendinizi yorgun hissedersiniz; bağ ağrılarınız olur ve nefesiniz daralması yaşarsınız. Pernisiyöz habis anemisi, cildinizin sarı gibi görülmesine neden olur. Aynı zamanda kan dolaşımındaki oksijen noksanlığını karşılamak üzere nefes alma hızı ve tt kalp hızınızın artmasına da sebebiyet vermektedir. Genellikle B12 anemilerinde, sinir sistemi hasarından dolayı kaynaklanan semptomlar yaygın olarak görülür. El ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluklar hissetmenize neden olur. Ve tabii ki dengenizi sağlamakta da zorluk yaşayabilirsiniz. Depresyon, akıl karışıklığı ve hafıza kaybı gibi diğer belirtilerde görülebilir. Bunlara ek olarak dilinizde bir acı hissedebilirsiniz.

B12 Anemisi Tedavi Seçenekleri
B12 anemisindeki temel amaç beslenme tedavisinde B12 eksikliğinin giderilmesidir. Yetişkin bireylerde vücudun günlük minimum alması gereken B12 seviyesi 2.5 μg’dır. B12 vitaminleri bitkisel besinlerde bulunmaz. İhtiyacını böbrek, karaciğer gibi sakatatlardan, tavuk, kırmızı et, balık ve yumurta gibi doğal kaynaklardan sağlamalıdır.

Bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. bu yüzden mutlaka doktora görünmelisiniz. Yakın ailenizde birinde B12 anemisi görülüyorsa doktorunuza söylemelisiniz. Doktorunuz kan hücresi sayımı yapıp, kan hücrelerinizi smearinizi mikroskop ile inceleyecektir. Düşük olan hemoglobin seviyesini ve hastalıkla beraber oluşan kırmızı kan hücrelerini ortaya çıkacaktır. Sıklıkla beyaz kan hücreleri de anormal görülebilir.

B12 Eksikliği Anemisi


B12 eksikliği anemisi; tıptaki diğer adı pernisiyöz anemisi olarak geçmektedir. Vücutta var olan bir anemi çeşididir. Anemi vücuttaki kan değerlerinize göre çok az sayıda alyuvar olmasıdır. Bu anemi çeşidinde yeteri kadar vücut içerisinde B12 vitamini bulunmadığı için bundan kaynaklı olarak vücut sağlıklı alyuvar üretemez. Uzun süredir devam eden B12 vitamini anemisi kalbe, beyne ve vücuttaki hücre ve organlara zarar verir. Vücut içerisinde gerekli olan kadar B12 vitamini olmaz ise alyuvarlar bölünmez ve çok büyük hale gelir. Ayrıca alyuvarların bir görevi de oksijen taşımak olduğu için vücutta yeterli miktarda bulunmadığında devamlı olarak kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Vücutta oluşturduğu başka bir hasar da kemik iliğinden kemiklerde yer alan kanların ve hücrelerin yapıldığı süngersi olan dokunun kana geçme esnasında problem yaşayabilir. Özellikle mide kanserine yakalanma ihtimali bu kişilerde yüksektir. Vücutta B12 eksikliği anemisi kaynaklı olarak bazı komplikasyonlar oluşur. Bunlar; hafıza kaybı, nürolojik sorunlar ve sinir sistemi sorunlarıdır.

B12 eksikliği anemi neden olur ?
Vücudun alyuvar üretebilmesi için hayvansal gıdaların içerisindeki B12 vitamine ihtiyaç vardır. Bazı mide hücreleri bağırsaklarda B12 vitaminin emilebilmesi için protein salgılamaktadır. Salgılanan bu protein yeterli düzeyde olmaz ise B12 eksikliği anemisi oluşur.
B12 vitaminin eksikliği farklı sebepleri olabilir. Fakat B12 eksikliği anemisinin oluşma nedenleri büyük oranda aşağıdaki belirtilen nedenler ile sınırlıdır.
  • Mide yüzeyinde gelişen hasar görme
  • Bağışıklık sisteminde oluşan hatalı tepkiler
  • Şeker hastalığı
  • Mide kanseri
B12 eksikliği anemisinin belirtileri; Bazı kişilerde belirti göstermeyebilir yada hafif olarak görülür.

Belirtiler ise;
  • İshal
  • Kabızlık
  • Buz yeme
  • Enerjisizlik
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı
  • Odaklanma sorunu
  • Hızlı ayağa kalkınca oluşan sersemlik yada baş dönmesi
  • Ciltte solgunluk
  • Diş etlerinde kanamalar
  • Dilde kızarma yada şişlik
  • Egzersiz sırasında nefes darlığı
B12 vitamini düzeyi uzun bir zaman düşük olan kişilerde sinir sisteminde sorun çıkabilir. Bu durumda belirtiler;
  • Denge kaybı
  • Depresyon
  • Zihinsel karmaşa
  • Ayaklarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşukluk
B12 eksikliği anemisinin tedavisi
Tedavide esas alınan B12 vitamini seviyesini arttırmaktır. Bu rahatsızlıkta tedavi süreci ömür boyu sürer. B12 eksikliği anemisi olan hastalar her ay bir kere B12 vitamini iğnesini yaptırmak zorundadır. Rahatsızlık ileri derecede ise tedavinin başlangıcında daha fazla B12 vitamini şırınga edilir. Bir şırınganın içerisinde 1 miligram B12 vardır. Bazı hastalarda B12 vitamini ilacı gereklidir. İğneye gerek duymadan yüksek dozlu B12 vitamini hapları hastalar için yeterli olabilmektedir. Ayrıca farklı bir yöntemde B12 vitamini burun kanalından da spreyler yardımıyla doz alınabilir. Kronik reflü tarzda önlenebilir rahatsızların B12 eksikliği aneminin şiddetli olan belirtilerinde korunmayı sağlamaktadır.
Son düzenleyen Safi; 8 Mart 2018 15:08