Arama


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
11 Ağustos 2009       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Antep fıstığı

Antep fıstığı
Ad:  260px-Pistacia_vera_Kerman.jpg
Gösterim: 2495
Boyut:  18.4 KB
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çnekliler)
Takım: Sapindales
Familya: Anacardiaceae
(Sakız ağacıgiller)
Cins: Pistacia
Tür: P. vera
Binominal adı Pistacia vera

L. Diğer adları Şam fıstığı Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bunun ağacına verilen ad. Bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep'ten alır. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilir.
Ad:  fistik1.jpg
Gösterim: 2479
Boyut:  6.0 KB
Tuzlanmış ve kavrulmuş kabuklu bir Antep fıstığı.

Antep fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünya'da Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler, sırasıyla İran, ABD ve Türkiye'dir.
Antep fıstığının 4 çeşidi vardır. Bunlardan "İran fıstığı" denilen tür, en çok yetiştirilenidir. İran fıstığının meyveleri diğer hepsinden dah iri ancak daha tatsızdır. Bu cinslerden en lezzetlisi ise Gaziantep ve Şanlıurfa'yı kapsayan bölgede yetişenidir.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2016 19:26
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: