Arama


probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #5
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Balina köpekbalığı(Rhincodon typus)
Walhai4

«Balina köpekbalığı», günümüzdeki balıkların en irisidir. 13-14 metre uzunluğunda olanları çok görülmüştür, 18 metrelikleri bile duyulmuştur. Bu canavarların kaç kilo çektikleri kesin olarak bilinmezse de, 11.5 metre uzunluğunda olan bir tanesinin 13 tondan ağır olduğu hesaplanmıştır.
Bu tür, iki sırt yüzgecinin vücudunun arkasına doğru yer alması bakımından kedi - balığıgillere benzer, fakat kuyruk lotalarının eşit gelişimi ve dişlerinin ufaklığı bakımlarından onlardan ayrılır.
Bütün tropikal denizlerde bulunan balina köpekbalığı, bazen mutedil sulara da girer. Bazen sürüler halinde toplanır. Arada suyun yüzeyinde güneşlenir, fakat o kadar korkusuz ve tembeldir ki gemilerin çarpması sonucunda öldüğü olur.
Balina köpekbalığının sırtı ile yanları, derisinin koyu gri veya kahverengi fonu üzerinde belirli şekilde göze çarpar yuvarlak beyaz veya sarımsı beneklerle süslüdür.


Çekiç Kafalı Köpekbalığı

Köpekbalığı türlerinin en garip biçimlisi olan bu türün kafa yapısı çekici andırdığı için bu adı almıştır. Burun delikleri ve gözleri, bu çekiç biçimindeki çıkıntıların üzerinde yer alır. Uzunlukları 4.50 m’ye yakındır. Bütün tropikal denizlerde bol miktarda bulunur; ayrıca kıyıya yakın, ya da az tuzlu sulara girdikleri görülür. Vatoz ve diğer küçük köpekbalıklarını yiyerek beslenirler. Kimi türleri deri ve yağları için avlanır. İnsana saldıran ender tehlikeli köpekbalıklarından biridir. Alçak sulara girdiğinde oltayla bile yakalanır.


Çekiç balıkları bir tür köpek balığıdır ve balıklar arasında en ilginç kafalılardan birisidir.Başlarının yanında çekiç biçiminde 2 tane çıkıntı vardır ve gözleri kafalarının iki yanındaki bu geniş çıkıntıların ucunda bulunur.Boyu 4 metreye ulaşabilen çekiç balıkları sıcak denizlerde yaşarlar.
Doğurarak çoğalan çekiç balıkları döllenmeden 15 ay kadar sonra ilkbahar ve yaz aylarında doğururlar.Bir defada 25 kadar yavru dünyaya getirebilirler.
Yavrular yaklaşık yarım metre boyundadır ve doğum kolay olması için çekiçleri arkaya doğru yatık durumdadır.
Bu köpek balıkları oldukça iri olduklarından çok tehlikeli olabilirler.İnsanlara saldırdıkları da çok duyulmaktadır.Dişleri uzun keskin ve hemen hemen üçgen biçimindedir.Özellikle Birleşik Amerikanın Atlantik Kıyılarında ve Batı Hint Adalarında derileri ve karaciğerlerinin yağı için çok avlanırlar.
Son düzenleyen Safi; 12 Nisan 2018 02:29