Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
04:40, 7 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 09 Aralık 2025 - 04:47
Arama
MaviKaranlık Forum
Sarmısak ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #8
KnocKout
Ziyaretçi
27 Ağustos 2009
Mesaj
#8
Ziyaretçi
Sarımsak
Sarımsak
(
Allium sativum
), Alliaceae familyasına dahil olan,
Allium
cinsinden bir soğanlı bitki türü. 25-100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu bir yağ bulunur.
Sarımsak yıllık bir bitkidir. Soğan, yabani soğan, zambak ve pırasa ile akraba olan sarımsak doğada yabani ortamda yetişmez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi olduğu, olasılıkla güneybatı Asya'da doğada yetişen
Allium longicuspis
türünden türetilmiş olduğu düşünülmektedir.
Sıklıkla
"
sarmısak
"
olarak da anılan sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişir.
Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Dünyanın en kaliteli sarımsağı burada yetişir. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Burada yetişen sarımsaklar bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihityaç duyulmadan saklanabilmektedir.
İçerik
Sarımsak başında % 84.09 su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunlara vücut tarafından doğrudan sentezlenmeyip, gıdalarla alınması gereken aminoasitlerin tümü dahildir), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Şifa özellikleri
Sarımsağın, çiğ halde veya yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik işlevi, grip, nezle, ses kısıklığı, astımbademcik, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, öksürük ve bronşite iyi geldiği ön plana çıkarılmaktadır. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur.
rahatsızlıklarına,
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucu etkisini destekler bazı bilimsel bulgular mevcuttur. Bu etkinin HIV virüsü ve menenjit ile mücadeleye yansıtıldığı tecrübeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kardiyovasküler sistemi güçlendirmesi, bunun da serum kolesteroltrigliserit oranları üzerinde etkisi sözkonusudur. Trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyici etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı rol oynar. Sarımsak ayrıca tansiyonu ve kan şekerini de dengeleyicidir.
seviyeleri ve
Sarımsak içeriği
Phytochemicals
Nutrients
Allicin
Kalsiyum
Beta-carotene
Folat
Beta-sitosterol
Demir
Caffeic acid
Magnezyum
Chlorogenic acid
Manganez
Diallyl disulfide
Fosfor
Ferulic acid
Potasyum
Geraniol
Selenyum
Kaempferol
Çinko
Linalool
Vitamin B1 (Thiamine)
Oleanolic acid
Vitamin B2 (Riboflavin)
P-coumaric acid
Vitamin B3 (Niacin)
Phloroglucinol
Vitamin C
Phytic acid
Quercetin
Rutin
S-Allyl cysteine
Saponin
Sinapic acid
Stigmasterol
Alliin
Source: Balch p 97
[1]
Sarımsağın bilimsel olarak faydaları şöyle sıralanabilir:
Sigaranın zararlı etkilerini azaltır.
Zehirlenmeye karşı etkilidir.
Kandaki şeker miktarını dengeler, şeker hastalığına karşı en iyi doğal ilaçtır.
Kansere karşı en şifalı bitkidir.
Kan pıhtılaşmasını önler.
Damar sertliğini azaltır.
Vücuttan sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır.
Sinir sistemini ve kan dolaşımını düzenler.
Gribi ve nezleyi önler.
Güç ve enerji verir, dinç hissettirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tansiyonu düşürür.
Cinsel gücü artırır.
Diğer bitkilerden 58 kat fazla kalsiyum içerir.
Belirtilen etki alanlarının uzman tıbbi görüş ve gözetimden kopukluk içine düşülmeksizin değerlendirilmesi ile, sağlığa çok çeşitli yararları bulunan bir bitkidir.
Yemek malzemesi
Sarımsak içindeki allisin bileşiğinden kaynaklanan özgün ve ağır bir kokuya sahiptir. Bu koku pişirme ile kısmen giderilebilir. Kokusu giderilmiş olan sarımsak yağı, tozu veya kapsülleri de piyasada mevcuttur.
Yan etkileri
Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri olabilir. Sarımsağın yapısında yüksek oranda kükürt bileşikleri bulunması bir takım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, aşırı miktarlarda çiğ sarımsak tüketimi, sindirim sırasında bağırsak gazlarına ve bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olabilir.
vikipedi
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 04:47
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...