Arama

Sanat Etkinlikleri - Tek Mesaj #5

djwerrt - avatarı
djwerrt
Ziyaretçi
28 Ekim 2005       Mesaj #5
djwerrt - avatarı
Ziyaretçi
Ender Guzey ak
ENDER GÜZEY’LE “KUM”....
Vakko Beyoğlu Sanat Galerisi, 28 Eylül – 5 Kasım 2005 tarihleri arasında ressam ve heykeltraş Ender Güzey’i sanatseverlerle buluşturuyor.
“KUM”da, Ender Güzey’in performanslarındaki ana malzemelerden biri olan deniz kumunu kullanarak yaptığı son dönem resim çalışmalarından örnekler yer alıyor. 2001 de “Güneşin Çocukları” temalı eserlerinin devamı niteliğindeki “KUM” ile Güzey, “......bize yine ilksel maddeyi, doğanın kesintisiz gizini, kuşun özgürlüğünü ve örselenişini, kuvvet ve kudretin sembollerini anlatıyor.....” Dr. Phil. Dara Çolakoğlu’nun deyişiyle..

Sanatçının üçüncü boyuta dönüşen resimleri, obje ile resim arasında sağladığı iletişim ile tual üzerinde vücut buluyor, kısmen kaba kum tanecikleri ile şaşırtıcı bir şekilde aquarel tekniğindeki saydamlığa ulaşıyor.
1951 yılında İstanbul’da, Galata Mevlevihanesi’nde doğan Ender Güzey, bu özel mekânda geçen çocukluğunun ardından sanata ve özellikle sürrealizm akımına tutkulu ilgisi ile1969 yılında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1973 yılında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde dönemin önemli sürrealistlerinden Prof. Mac Zimmermann’ın atölyesinden mezun oldu. Ardından bir süre Zimmermann’ın asistanlığını yaptı. Mönchengladbach’ta “Sanat ve Yaratıcılık” Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. 1983’ten itibaren yaşamını ve çalışmalarını Münih ve İstanbul ‘da sürdürdü; iki kentin farklı dokularından, farklı dinamiklerinden beslendi. “Bütünsel Sanat” (Gesamkunstwerk) kavramının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Güzey, bir yandan ilginç malzemeler kullanarak oluşturduğu resim ve heykel çalışmalarını, bir yandan da tasarladığı performans ve projelerini yürütmektedir.

İstiklal Cad.No:123 Beyoğlu Taksim
0212 251 40 92

Tarih : 28 Eylül-5 Kasım 2005




Ruhcan ak
Erkin Saygı-Ruhcan Topaloğlu

PG Art Gallery HİPNOTİZE EDEN TÜRK CAMLARI
Hayatını cama adayan Erkin Saygı ve “cama çivi çakan adam” adını verdiği Ruhcan Topaloğlu’nun gerçekleştirdikleri eserler 8 Kasım- 4 Aralık 2005 tarihleri arasında PG Art Gallery’de ziyaret edilebilir. “Cam ve Ötesi” adını verdikleri sergide birlikte kurdukları “Cam Atölyesi’nde ortaya çıkarttıkları ürünler sergilenecek. 35 yılı aşkın bir süre camla iç içe yaşayan Erkin Saygı’nın son görevi Paşabahçe Mağazaları A.Ş. Genel Müdürlüğünden emekliye ayrılmasıyla yolları kesişen Ruhcan Topaloğlu’nun birlikte ürettikleri çalışmalar cam sanatına yeni ve çağdaş bir yorum getiriyor.

Hollandalı bir eleştirmen Saygı ve Topaloğlu’nun eserleri için, Hollanda’da yayınlanan bir gazete manşetinde “Hipnotize eden Türk camları” deyimini kullanmıştı. Şimdiye kadar eritilmiş cama üfleme veya metal bir kalıbın içinde şekil almasını sağlamak yöntemiyle cam hamuruna sıcakken müdahale edilerek şekil verilirdi. Sıcakken şekil verilmiş bu camlara soğuduktan sonra kesme yöntemiyle dekor ve süsleme yapılırdı. Fakat Erkin Saygı ve Ruhcan Topaloğlu’nun kurduğu “Cam Atölyesi’nde süregelen geleneğin dışına çıkılarak, bir heykeltıraşın mermeri ya da taşı yontmasına benzer biçimde kesilerek, zımparalanarak, aşındırılarak cama şekil veriliyor. Çağdaş cam eserlerin örneklerini temsil eden “Cam ve Ötesi” sergisi yaratıcılık ve başarının sınırlarını zorluyor. Sergi Pazartesi günleri hariç her gün 11:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tarih : 8 Kasım-4 Aralık 2005
Son düzenleyen djwerrt; 18 Kasım 2005 02:58