Arama

Pepino Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #2

Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Eylül 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  pepino 2.jpg
Gösterim: 984
Boyut:  48.7 KB

PEPİNO (Solanum muricatum ait)


MENŞEİ:


Türkiye de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup , G.Amerika nın düğer ülkelerinde de yetişmektedir.Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi;doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.

YETİŞTİRİLMESİ :


Fide ile üretilip , meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir.Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır.Bol güneş ve temiz havayı sever.Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi )bitki büyür ancak meyve vermez.Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.
Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.

Örneğin :


Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 grama kadar çıkabilmektedir.Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr. olmalıdır.
Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır.Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır.
Bir fidede 3 ana gövde bırakılır , diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır.Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

İKLİMİ :


Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde ( Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.Hatta içanadolu ve Trakyada da müspet sonuçlar alınmıştır.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

AROMASI :


Kavun , Muz , Ananas , aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi , meze olarak , dondurmalara katılarak , karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta , reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.

İÇERİĞİ :


1 kg. meyvede 56gr.
  • Suda eriyebilir kuru madde verir.57 gr.
  • Suda eriyebilir şeker ,
  • 1 gr. Protein ,
  • 480 mg. C vitamini ,
  • 107 mg. P ,
  • 1150mg. K bulunmaktadır.
Pepinonun belli başlı hastalıklarının başında; Küllenme ve Beyaz bit gelmektedir.
Küllenme olunca bu yaprakları kurtarmak şansımız maalesef yoktur. Yeni hastalıksız fide alınarak tekrar dikilmelidir.
Beyaz bit için Sinek Spreyini,yaprakların altına vurulmalıdır. Bu hastalıklar,bitki Susuz ve temiz havasız kalınca olmaktadır.

FAYDALARI:


  • Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte
  • Eklemromatizması na iyi gelmekte.
  • Çocularda kemik gelişimini sağlamakta.(Bu veriler tarım il müdürlüğününbeyanlarıdır.)
  • Kolesterolü düşürdüğü.(hastalar tarafından beyan edilmiştir)
  • İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır.
  • Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir.
  • Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Karadenizde pepino hasatı?


Samsun'da ilk defa üretimi gerçekleştirilen pepino meyvesinin hasadı yapıldı.
İl Tarım Müdürlüğü'nün teşvikiyle Terme ilçesi Sancaklı köyünde 4 dekar alanda üretimi yapılan pepino meyvesinin hasat günü gerçekleştirildi. Terme Kaymakamı Ali İhsan Su, İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fikret Sönmez, Terme Tarım İlçe Müdürü Ömer Çalışkan ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilen hasat gününde, ilk defa üretimi yapılan ve verimli sonuç alınan meyve toplandı. 4 dekar alanda 5 bin fide dikilen ve 40 ton ürün elde edilmesi planlanan üretimden ekonomik yönden de yüksek bir gelir elde edilmesi bekleniyor. İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, meyvenin ilçemizde çok miktarda yetiştirilmekte olan fındığa alternatif olarak teşvik edildiğini, sonuçların iyi olması neticesinde üretim alanının genişletildiğini söyledi.

Pepinonun suptropik iklim meyvesi olduğunu belirten Kirenci, "Karadeniz Bölgesi'nin tüm kıyı şeridinde yetiştirilebilmekte ve dekara 5 ile 10 ton arasında ürün alınabilmektedir. Pepinonun üretim ve pazarlama aşamasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında üreticilerimize yardımcı olacağız. İlimizde ilk kez yetiştirilen bu ürünün gerek geniş halk kitlelerine yaygınlaştırılması gerek üretim ve gerekse tüketim aşamalarında üreticilerimize gerekli yardım ve kolaylığı sağlayacağız" dedi.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 17:52