Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Eylül 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
GENEL BİLGİ

Microtia (kulağın yokluğu veya çok küçük ve şeklinin düzgün olmaması) genellikle 5 yaşında başlanarak diğer kulağına benzeyen (hiçbir zaman aynısı olamayan) bir kulak yapmak için 3-4 ameliyat gerektirir. Bu ameliyatların herhangi bir aşamasında sorun olursa ameliyat sayısı artar ve / veya ameliyat yönteminin değiştirilmesi gerekebilir. Bir ameliyatta kulağı tam oluşturma yöntemi var ise de başarı oranı daha düşük olduğu için çoğu plastik cerrah kullanmaz.
Ameliyat çocukluk çağında yapılır ise her aşaması genel anestezi altında, erişkinlerde yapılır ise bazı aşamaları lokal bazı aşamaları genel anestezi altında yapılması mümkün olabilir.
Bu ameliyat yapılacağı zaman ameliyat öncesinde 10 gün süreyle aspirin ve kan sulandırıcı maddeler kullanılmamalıdır. Ayrıca hastanın geçmişindeki önemli rahatsızlıklar ve sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir.
İlk ameliyat genellikle şekli bozuk kıkırdağın çıkarılması, ikinci ameliyat kaburga kıkırdağından hazırlanan kıkırdak çatının kulak bölgesindeki deri altına yerleştirilmesi, üçüncü ameliyat bu kıkırdağın arkasına deri grefti konarak kulağın kaldırılması ve kulak memesinin yerine adapte edilmesi, dördüncü ameliyat revizyon (bazı düzeltmeler) için yapılır. Kulağın kıkırdak çatısı için hazırlanmış materyaller (implant) mevcut olduğu halde birçok plastik cerrah daha yorucu ve ihtimam gerektiren hastanın kendi kaburga kıkırdağını şekillendirmeyi tercih eder. Bazen birinci ameliyatta veya ikinci ameliyatta ekspander (doku genişletici) konarak bir veya iki ameliyat azaltılabilir. Bu ameliyatlarda oluşabilecek herhangi bir kanamayı dışarı boşaltmak için dren koymak gerekebilir. Doku genişletici konan hastalar bunu şişirtmek için genellikle 2-3 ay süre ile haftada 1-2 gün doktoruna gitmek zorunda kalırlar.
Bu ameliyatlarda hem kulak bölgesinde hem de göğüs kafesi ön duvarında az veya çok ameliyat izleri oluşur.
İşlemlerden sonraki ilk iki hafta kulak üzerine yatılması istenmez. İkinci haftadan itibaren üzerine yumuşak bir yastıkla yatılabilir. Baş yaklaşık 30 derece kadar yüksekte olacak şekilde yastıklarla yükseltilmelidir.
İlk haftalarda dokuda bir miktar şişlik olağandır. Her geçen gün bunlar azalır. Birbirini izleyen haftalar içinde kulaktaki ödem azalır. Kıvrımlar daha iyi şekilde ortaya çıkar ve giderek son şeklini alır. İlk haftalarda travmadan, güneş ışığından, sauna ve solariumdan kaçınmak gerekir.
Bu ameliyatlar birkaç ay aralıklar ile yapılması gerektiği için bütün ameliyatların tamamlanması yaklaşık bir yılı bulur. Dış kulak yolunun yapılması genellikle işitmeyi arttırmaz. Ama gerekirse bu ameliyatlar tamamlandıktan sonra KBB uzmanı tarafından dış kulak yolu yapılır. Anestezi ve riskleri ile ilgili olarak “Anestezi hakkında” adlı bilgi formunu okuyun. Herhangi bir soru işaretiniz varsa, bunları anestezistiniz ile görüşün. Eğer size bilgi formu verilmediyse, bir adet isteyiniz.

ANESTEZİYE AİT RİSKLER

1.Bazı akciğer alanları sönebilir ve buralarda enfeksiyon (mikrobik hastalıklar) oluşabilir. Bu durumda antibiyotikler ve fizyoterapi gerekebilir.
2.Bacaklarda ağrı ve şişmeye neden olan pıhtılar oluşabilir (derin ven trombozu- derin toplar damarın pıhtı ile tıkanması-DVT). Nadiren bu pıhtılardan bir kısmı koparak akciğerlerinize ve başka organlara gidebilir ve bu ölümcül olabilir.
3.Kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi veya inme meydana gelebilir.
4.Uygulamaya bağlı olarak ölüm meydana gelebilir.
5.Şişman insanlarda akciğer enfeksiyonu (mikrobik hastalıklar), tromboz, kalp ve akciğer komplikasyonlarının (olumsuz sonuçlar) oranı fazladır.
6.Sigara içenlerde akciğer enfeksiyonu (mikrobik hastalıklar), tromboz, kalp ve akciğer ile ilgili komplikasyonlarının (olumsuz durum) oranı fazladır. Prosedürden 6 hafta önce sigarayı bırakmak riskin azalmasına yardımcı olabilir.
Diğer ameliyatlarda olduğu gibi kulak ameliyatları da belli riskleri taşır. Bunlar basit riskler olabildiği gibi ölümcül de olabilir.

CERRAHİ GİRİŞİME AİT RİSKLER

Ameliyattan sonra erken ve geç dönemde karşılaşılabilecek komplikasyonlar şunlardır;
1-Pnomotoraks veya hemopnomotoraks: Kaburga kıkırdağının alınması esnasında pnomotoraks veya hemopnomotoraks gelişebilir. Bunların tedavisi plevra (göğüs kafesi) boşluğunun sualtı drenajlıdır. Bu dren genellikle 3-7 gün kalır
2-Kanama: Titizlikle gerçekleştirilen kanama kontrolüne rağmen, bazen ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde bir sızıntı oluşabilir. Bu sızıntı çok hafif düzeyde kaldığı sürece bir şey yapmaya gerek yoktur.
3-Enfeksiyon: Hem ameliyat sırasında, hem ameliyat sonrasında koruyucu antibiyotik kullanımı ve ameliyatın titizlikle gerçekleştirilmesi, bu komplikasyonun görülme riskini oldukça sınırlar. Yine de ameliyat bölgesinde artan bir ağrı, kızarıklık, ateş yükselmesi gibi durumlarda hemen doktora haber verilmelidir.
4-Yara ayrışması: Erken dönemde alınacak bir travma ya da dikişlerin zorlanması yaranın açılmasına yol açabilir. Yara ayrışması sınırlı alanda ise pansumanlarla kapatılabilir. Ancak geniş bir alanda ise yeniden dikiş atılarak onarılması gerekebilir.
5-Uyuşukluk ve hassasiyet: Bu yapılan ameliyat tekniğinin detaylarına bağlı olarak bazen kısa bazen uzun sürede olabilir.
6-Yara izi: Kesilen her yerde yara izi olacaktır. Kaburganın alındığı yerde yaklaşık 5-6 cm uzunluğunda iz olur. Kulak arkasında deri grefti konan alanda da farklı renkte yama tarzında iz oluşur. Bu izler önceleri kırmızı renkte olup, zamanla pembeleşip solma gösterecektir. Solma süreci 6-24 ay sürebilir. Hastada anormal yara iyileşmesi varsa ya da ortaya çıkarsa, belirgin nedbe dokusu (hipertrofik skar / keloid) oluşabilir. Düzeltmek için ameliyat gerekebilir.
7-Cilt nekrozu: Nadiren görülür. Ameliyatın hangi aşamasında olursa olsun daima sorun yaratır ve istenen kulak şeklinin elde edilmesini engeller. Bazen tamamen başarısız olunmasına neden olabilir ve yöntemin değiştirilmesini gerektirebilir.
8-Şekil Bozukluğu: Diğer kulağın tam benzeri asla yapılamaz. Kulak bazen beklenen şekilde ve seviyede olmayabilir. Bunu düzeltmek için ek cerrahi gerekebilir.
9-Ağrı: Kaburga alınan bölgede ağrı oluşabilir. Genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir
10-Memnuniyetsizlik: Kulağı yeniden oluşturmak plastik cerrahinin en zor ameliyatlarından biridir. Yapılan kulağın şeklinin ve seviyesinin diğer kulağı ile tam olarak aynı olmayacağını önceden bilmek memnuniyeti arttırabilir.

ALTERNATİF YÖNTEM:

Ameliyat dışında takma kulak uygulanabilir.

GEREKEBİLECEK EK CERRAHİ İŞLEMLER

Erken dönemde ve geç dönemde ameliyat sonuçlarını etkileyebilecek farklı durumlar da söz konusudur. Bahsedilen risklerden başka risk ve komplikasyonlar (olumsuz sonuçlar) da görülebilmesine karşın, bunlar daha nadirdir. Komplikasyon gelişmesi halinde ek tedaviler veya cerrahi girişim gerekebilir. Tıp ve cerrahide kesinlik yoktur. İyi sonuçlar beklense de, elde edilebilecek sonuçlar hakkında hiçbir garanti veya teminat verilemez.

FİNANSAL SORUMLULUKLAR

Cerrahi masrafların hastane ve doktorunuzun ücretini kapsayıp kapsamadığını ve ödeme şeklini sorunuz. Bazı beklenmeyen durum ve tedaviler için gereken ek ödemeler ve ücretlerden sorumlu olacaksınız. Cerrahi komplikasyonlar (olumsuz sonuç) gelişmesi halinde ek masraflar oluşabilir. İkincil cerrahi veya düzeltme (revizyon) amaçlı cerrahilerle ilgili hastanede kalış ve ameliyat ücretleri de sizin sorumluluğunuzdadır.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....