Arama

Joseph Priestley - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Joseph PRIESTLEY (1733 - 1804)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Joseph Priestley (d. 13 Mart 1733 - ö. 8 Şubat 1804), İngiliz kimyager, filozof ve papazdır. Karbondioksit üzerine araştırmaları ve oksijenin bulunuşuna katkıları ile bilinir.
Ad:  jp.png
Gösterim: 1452
Boyut:  167.3 KB

Joseph Priestley deneysel kimya alanında çok önemli katkılarda bulunmuş İngiliz asıllı bir bilim ada­mıdır. Yorkshire'lı bir terzinin oğluydu. Dini eğitim gördü, pek çok eski ve yeni dil öğren­di. Birkaç yıl papazlık ve öğretmenlik yaptık­tan sonra, Wiltshire'daki Calne'da Lord Shelburne'ın kütüphane müdürü oldu. Daha son­ra Birmingham'a taşındı.
Priestley pek çok gaz keşfetmiş ve bunların özelliklerini belirlemiştir. Bilimsel bir eğitim görmemesine karşın son derece ilginç deney­ler yapmıştır. Yakınlardaki bir bira fabrika­sında, biranın mayalanması işlemi sırasında çıkan ve "sabit hava" diye adlandırdığı gazı toplayarak, bu gazı su ile karıştırmayı başar­mış ve sodayı elde etmiştir. ("Sabit hava" karbon dioksit gazıdır.) Priestley Ağustos 1774'te oksijeni buldu, onun solunum ve yanma için gerekli olduğunu gösterdi. Kükürt dioksit ile amon­yak da keşfettiği öbür önemli gazlardır.
Priestley demokrasiden yanaydı. Amerikan kolonilerinin İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanma savaşlarında Amerikalılar'dan, Fran­sız Devrimi'nde de devrimcilerden yanaydı. 1791'de, bağlı bulunduğu derneğin Fransız Devrimi'ni kutlamak için verdiği yemek dola­yısıyla Birmingham halkı Priestley'in evini ya­kıp kilisesini ateşe verdi. Priestley 1794'te ABD'ye giderek Pennsylvania eyaletinin Northumberland kentine yerleşti ve yaşamı­nın sonuna kadar bilim ve din alanlarındaki çalışmalarını burada sürdürdü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 15:35
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!