Arama

Frida Kahlo - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  1.JPG
Gösterim: 1854
Boyut:  37.8 KB
Frida KAHLO

(1910–1954)

Meksikalı res­sam Frida Kahlo Meksiko'da Coyoacân'da dünyaya geldi. 15 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazası yüzünden ömür boyu sakat kaldı. Yatağa bağımlı olduğu ilk gençlik yıllarında resim yapmaya başladı. Son resmini de bir ayağı kesildikten sonra tekerlekli san­dalyesinde yaptı. Yaşamında hastalık bir göl­ge gibi hiç peşini bırakmadı.

İki kez evlendiği Meksikalı ressam Diego Rivera'nın Frida'nın yaşamında çok önemli bir yeri vardı. Yaptığı resimlerde kendi gerçeğini yansıtan sanatçı yaşadığı anı, özlemlerini, ölüme direnişini genellikle küçük boyda (40x50 cm) tuvalle­re işledi. Satmak amacıyla yapılmayan bu resimler bir anı defterinin sayfaları gibidir. Kendini gerçeküstücü bir sanatçı olarak tanımlamasa da, 1930'lardan sonra resimlerinde öne çıkan psikolojik içerik, simgesel nesneler ve imgeler onu gerçeküstücü ressamlara yakınlaştırır.
Ad:  3.jpg
Gösterim: 1002
Boyut:  36.4 KB
Diego'dan ayrıldığı sırada yaptığı biri sevilen, öbürü sevilmeyen “İki Frida”nın yan yana yer aldığı resimde, kanayan yürekleri birleştiren ortak atar damar, çektiği acıyı simgeler. Ülkesi Meksika'nın topuklara kadar inen geleneksel giysileriyle ve özgün takılarla dolaşmaktan hoşlanan Frida, yaptığı resimlerde sakat be­denini ortopedik korse içinde gözler önüne sermekten çekinmez.

Işığı kullanmayı çok iyi bilen sanatçının resimleri, parlak renkleriyle bir mücevher gibidir. 1938'de bu resimleri gören Gerçeküs­tücülük Akımı'nın kurucusu Andre Breton, 1939'da ilk sergisinin açılmasına ön ayak oldu. 1953'te Meksika Çağdaş Sanat Galerisi'nde açılan son sergisine cankurtaranla geti­rilen Frida, galeriye yerleştirilmiş olan yata­ğından sergisinin açılışını izledi. Bu sergideki 200 kadar resmin çoğu kendi portresiydi. Frida Kahlo 44 yaşında doğduğu evde öldü. Bu ev bugün kendi adını taşıyan bir müzedir.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2017 13:30
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!