Arama


MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
19 Eylül 2009       Mesaj #6
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Yüzük sıkı ise, çıkarmak veyâ hareket ettirmek lâzımdır. Küpe de böyledir. Küpe deliğinde, küpe yoksa ve delik açıksa kulağı ıslatırken, delik ıslanırsa, yetişir. Islanmazsa, deliği parmakla ıslatmalıdır. Bütün bunlarda ıslandığını çok zan etmek yetişir.
TAM İLMİHAL- SE'ADETİ EBEDİYYE


Kulak delikleri eğer çok kapalı ise, suyun gitmesine engel varsa bu durumda o deliklere suyun ulaşması için ovalamak gerekir. Şayet su ulaşıyorsa küpe takması şart değildir. Yani gusül abdest’i alırken önemli olan kuru yerin kalmamasıdır. Yoksa küpe şart değildir. Ayrıca küpe takınca o bölgeyi yıkamak ve ovalamak yine şarttır. Ancak küpe olunca suyu ulaştırmak biraz daha kolay olabilir. Küpe takmaya zorlamak doğru değildir. Küpeyi takmak gerekir diyenler varsa, bunlar kulağın küpeyle daha kolay yıkanacağını ümit ettikleri için söylüyorlar. Demek ki kulağı delik olanların bu konuya dikkat etmesi gerekir.

SORU : Küpe takmıyorum. Küpe deliklerim kapandı veya kapanmak üzere, bazıları ip tak, guslün olmaz diyor. Doğru mu?
CEVAP :
Doğru değil. Kapanırsa kapandığı için mahzuru olmaz. Açıksa zaten elinizle azıcık ovsanız delik varsa su girer. Guslünüz olur. Endişelenecek bir durum yok. İplik takmanız gerekmez.