Arama


kenaner - avatarı
kenaner
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #4
kenaner - avatarı
Ziyaretçi
Teşekkür arkadaşım, "Bal hangi ilde yetişir?" diye ilginç bir soru sorduğunuz için.. Acizane, dağarcığımda olan kadar bazı bilgiler vereyim.
BAL:
-Arının yaşayabildiği her yerde az veya çok bal yetişir.
-Bazı bölgelerin balları farklıdır. Mesela Düzcede acı bal (deli bal da denir. Yenince baş dönmesi yapar, Arılara yedirilirse, çalışma hızları artar. Bazı arıcılar, ilk baharda arılarını orada bir müddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir. Marmariste çam balı, Rize de Anzer balı. Türkiyenin genelinde Yayla balı veya çiçek balı adı verilen genel bal türü yetişir.


POLEN (çiçek tozu): Yavru arıların yumurtadan çıkıp, larva halindeyken beslenmeleri için üretilen yiyecekleri, polenden yapılır.

ARISÜTÜ:
Ana arı (veya Kraliçe arı) nın uzun ömürlü(3-5-8 sene) olmasını sağlayan, larva (kurtçuk) halindeyken beslendiği, arılar tarafından özel olarak üretilip kapsülüne yerleştirilen krem rengi ve kıvamında özel bir besin maddesidir. Saf olarak yenirse öldürücü olduğu söylenir. Onun için, belli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır.
-25 Sene arıcılık yapmış, tecrübeli, tanıdığım birinden duyduğum ilginç söz: "Bal, sadece çiçeklerden olmaz, BAL ÇİĞ YAĞMASI GİBİ GÖKTEN YAĞAR."


Son bir söz:
--İNSANA EN FAYDALI BAL, YAŞADIĞI YÖREDE YETİŞENDİR.