Arama


LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi

Başkomutan meydan savaşı


Ulusal kurtuluş savaşı’nda büyük taarruzun beşinci gününde (30 ağustos J 922)
Ad:  Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi2.jpg
Gösterim: 3972
Boyut:  56.0 KB

özellikle başkomutan Gazı Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından yönetildiği için bu adla anılan meydan savaşı. 26 ağustos 1922’de başlayan büyük taarruzun dördüncü günü gelen cephe raporlarına göre. yunan ordusunun büyük bölümünün cenahları K.D., G. ve G.-B.’dan sarılmış durumdaydı. Taarruzun şiddetle sürdürülerek düşmana soluklanmak için vakit bıraktırmamasına karar verildi. 30 ağustos 1922 sabahı I. Ordu ve avcı hattındakı 4 Kolordu’yu denetledikten sonra başkomutan, saat 14 te Aslıhanlar yakınındaki karargâhından taarruz buyruğunu verdi.

Türk kuvvetlerini zafere götüren başkomutanın stratejisi şöyle özetlenebilir: Afyon'un K. inden B.'ya doğru ilerleyen 2. Ordu ve 5. Süvari kolordusu'nun aynı anda taarruzunun sağlanması; 4. Kolordu' ya bağlı 2. Tümen G.'den 12., 5. Tümenler ve 23., 3. Kafkas tümenleriyle birlikte, düşmanın ileri hatlarını hedef alan yıldırım harekâtını gerçekleştirirken, K.’den 16. ve 61. Piyade tümenlerinin beş tümenlik yunan kuvvetinin büyük bölümünü yok etmesi; destek güç olarak bekletilen sekiz piyade ve üç süvari tümeninin taarruzun yavaşladığı cenahlarda derhal ateş hattına kaydırılması; ayrıca, başkomutanın ileri hatlarda bulunması sonucu askerin şevk ve moralinin artması.

Başkomutan meydan savaşı, günün geç saatlerine kadar, dalga dalga tazelenen saldırılardan bunalan düşmanın karşısında Türkler'in üstünlüğüyle sürüp gitti. Yunan başkomutanı general Trikupıs, büyük ordusundan geriye kalan kılıç artığı 5-6 bin askerim toplayıp, karanlıktan yararlanarak geri çekildiyse de üç gün sonra (2 eylül) Uşak yakınlarında tutsak edildi.
Su zaferin ardından başkomutan Gazı Mustafa Kemal Paşa. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. ileri!" buyruğunu verdi, bozulmuş kaçan yunan birlikleri, İzmir'e kadar kovalanıp denize döküldü.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 24 Temmuz 2016 23:10