Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kuş palazı tehsizi kondu acılde tedavi olduk evde nasııl düzelir nasıl korumalıyım çocuğum 2.5 yaşında lütfen bilgilerinizi bekliyorum nedeni ne olabilir

Öncelikle bilmenzi gerekir ki hastalık, özellikle de çocuk hastalıkları tedavisi bir uzman kontrolünde ve sağlık kuruluşlarında yapılır. Size önerimiz; çevrenizin değil doktorunuzun tavsiye ve yönlendirmesiyle tedavinizi sürdürün. Biz sadece bilgilendirme yapabiliriz.

Hastalık tanısının kuşpalazı mı, difteri mi, yalancı difteri de denilen krup mu olduğuna bağlı olarak tedavisinde ve bakımında farklı yöntemler uygulanabilir. O nedenle lütfen doktorunuzun bilgilendirme ve önerilerine öncelik verin. Temizlik, temiz hava her hastalığın tedavisinin ilk şartıdır unutmayın. Hasta odaları temiz ve havalandırılmış ve normal ısıda olmalıdır.

Kuşpalazının ne olduğuna dair açıklamalı bir bilgilendirme için aşağıdaki yazıyı okuyun, ama yazıdakiler hastanız için tam doğru olmayabilir. Geçmiş olsun, sağlıklı günler dileriz.

Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.
Bebeklerin 2-4 ve 6. aylarında tatbik edilen DBT karma aşısı içinde yer alan ve difteri mikrobunun toksininin sayıflatılmasıyla yapılan difteri aşısının yaygın olarak kullanılması sebebiyle, günümüzde aşılanmayanlarda tek tük ortaya çıkan bir hastalıktır.
Difteri basili, düz veya hafif bükük silindir şeklindedir. Kalınlık ve boyları değişiktir. 34-38 derecede ürerken toksinini (zehirini) salgılar. Toksin, insan ve bütün hayvanlar için oldukça tehlikelidir. Dokularda harabiyet ve sinirlerde felç yapar.
Difteri oldukça yaygın bir hastalıktır. Soğuk mevsimlerde daha fazla görülür. İki yaşından önce sadece burun ve yara difterisi şeklinde raslanır. Çocuğa annesinden geçen antikorlar onu bir süre hastalıklardan korur. Kuşpalazı tablosunu yapan tipik difteri özel bir anjin türüdür. Tipik hastalığını yapabilmesi için boğazın lenf dokusunda ve özellikle bademciklerde tutunması gerekir. Bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. Daha sonra çocuk dış çevre ile temasa geçer. Oyun yaşında devamlı olarak sıcak-soğuk ve dış ortam etkilerine maruz kalır. Boğazda adi bakteri iltihapları olur, doku direnci kırılır. Bu arada difteri basili de girerse, hastalığın özel tablosu meydana gelir. Bir şahıs erişkin yaşlarına kadar difteri basili ile temas etmemiş ise her yaşta hastalığa yakalanabilir. Büyüklerin hastalığı çocukların hastalığına göre daha hafif geçmektedir.
Difterinin bulaşmasında hastalar ve taşıyıcılar rol oynamaktadır. Portör denilen taşıyıcılar hastalığı bulaştırabilme özelliğinde olan ancak kendileri hastalık belirtilerini gösteremeyen kişilerdir. Bunlar boğaz salgıları ile devamlı olarak difteri basilini yayarlar. Hastanın kullandığı çamaşır, havlu, yemek takımları, oyuncaklar, vasıtasıyla bulaşabilir.
Difterinin kuluçka dönemi ortalama 2 ila 4 gün arasında değişir. (Kaynak: Vikipedi)