Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
ThinkerBeLL adlı kullanıcıdan alıntı


Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

Katışkısız sodyum klorür küp biçim­li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde­dir. 800°C'de erir. Arı su 0°C'de donar, ama salamura (sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donar; bu sıcak­lık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —20°C'ye kadar düşebilir. Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kayatuzu serpilir; kayatuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala­mura oluşturur.
Sodyum klorür bütün hayvanların beslen­mesinde yaşamsal bir önem taşır. Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerekli olan klorür iyonla­rı bu tuzdan gelir. Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan biridir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebil­meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi var­dır. Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kayatuzu bulabilmek için uzun süre dola­şırlar.
Sodyum ve klor çok önemli maddeler olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca hammaddelerinden biri haline gelmiştir. Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit (sudkostik), eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura­dan elektrik akımı geçirilerek elde edilir. Bu kimyasal maddeler ağartma to­zu, sabun, yapay ipek (reyon) ve cam gibi ürün­lerin yapımında kullanılır. Tuzun kendisi de yi­yecekleri tatlandırmak; et, balık, sebze ve ham derileri tuzlama yöntemiyle saklamak; sulan yumuşatmak; seramik eşyaları sırlamakta kulla­nılır. Tereyağı, margarin ve buz üretiminde de tuzdan yararlanılır.


Konu için bakınız > Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

Alıntı
_KleopatrA_ adlı kullanıcıdan alıntı

Başka amaçlarda da kullanılırMsn Happy
TuZuN fAyDaLaRı

*Balığı temizleyip tuzlayın hava almayacak şekilde naylon torba veya alüminyum kağıda sarıp buzdolabında saklayın,böylece taze kalsın,
*Baklagillerin sertleşmemesi için ocaktan indirmenize yakın tuzunu atın,
*Soğan kavururken renginin canlı olması için tuz serpin,
*Tuz fazla kaçarsa,tencere birkaç çiğ patates atın,
*Tavuğun iyice kızarması için pişmeden kısa bir süre önce tuzlu su sürerek fırına verin,
*Unlu tatlılara az tuz konursa lezzetli olur,
*Kızartmalarda sıçramaması için yağına tuz veya bayat ekmek kabuğu koyun,

*Muhallebinizin lezzetli olması için pişmesine yakın bir tutam tuz atın daha lezzetli olacaktır,
*Patlıcan pişirmeden önce tuzlu suda bekletin sonra soğuk sütten geçirip kurulayın,daha lezzetli olacaktır,kızartırken bira sirke katarsan yağ çekmez,
*Sebzeleri tuzlu suda yıkayın daha etkili ve çabuk temizler,
*Sütlaca pirinç ve şeker biraz kaynadıktan sonra bir çimdik tuz atın tadı çok güzel olur,

^okuyunuz.
Alıntı
ekremiy adlı kullanıcıdan alıntı

tuz sadece tatlandırma içinmi kullanılır?