Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #16
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cevabını bana ne olu verin bnm için çok önemli ne olur ödevimi yapıyım

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

BENCE HERKEZ BESİN TÜKEDİP SAĞLIKLI OLMALI herkez sağlıklı olursa mutlu olurum gerekli besin tüketirsek kemiklerimiz güçlü olur

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Besinler taze olarak tüketmek sağlığımız için neden önemlidir?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

besin deyince sadece sebze mi anlaşılıyor.....

Öncelikle aşağıdaki yazıyı inceleyiniz.

Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi:

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız. Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir. Taze bir sebzenin % 70′i su, % 3.5′u protein ve % 1′i yağdır. Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir.

Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır. Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur. (Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz.) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler.

Sebzeleri bir çoğumuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz. Aslında sebzeler konservelendiğinde, çiğ ve dondurulmuş sebzelere kıyasla daha yüksek oranda besin değerini kaybederler. Örneğin fasulye çiğ ile kıyaslandığında pişmiş ya da dondurulmuş fasulye lif değerinin % 25′ini, vitamin değerinin ise % 10′unu kaybeder. Konserve olarak ise bu değerleri neredeyse % 50′ye yakın yitirir.

Sebzeleri genel olarak çiğ tüketmeye pek alışık değilizdir. Oysa ki, ıspanak, karnıbahar salata olarak, patates, salatalık meyve olarak rahatlıkla tüketilebilir.

Sebzelerin taşıdığı besin değeri ile yetiştikleri toprağın doğallığı arasında da ilinti vardır. Toprağın verimli olması halinde sebzeler içerdikleri besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Öte yandan aşırı gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginleştirilmiş sebzelerin de sağlı açısından yan etkileri olduğu şüphesizdir. Tarım ilaçları sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yıkamalıyız. Buzdolabında saklarken sebzeleri mümkün olduğunca naylon poşetlerde saklamalıyız. doğrusu da sebzenin alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesidir.

Besinler elbette sebzeden ibaret değildir. Meyveler, et, süt ve süt ürünleri ve benzeri gıda maddeleri de mutlaka taze olarak tüketilmelidir. Taze besin her zaman sağlık için tercih edilmelidir, çünkü beslenmede unutmamamız gereken "doymak amacıyla değil, vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri karşılamak amacıyla" da yemek yemek gerektiğidir. Bu maddeler de en fazla ve verimli bir şekilde taze besinlerde bulunur. Tabi ki besinlerin taze olması da yetmeyecektir, özellikleri ve gerekliliği ile birlikte ihtiyacımızı karşılaması da göz önüne alınmalıdır.
Ayrıca paketli besinlerde son kullanma tarihine bakmayı da alışkanlık haline getirmeliyiz. Bazı gıda maddelerine uzun ömürlü olmasını sağlayan ek maddeler eklenmiştir. Bunların tüketimini en aza indirmek, taze ve doğallığa önem vermek yaşamımızdaki en önemli servetimizi, sağlığımızı daha iyi korumamızı sağlayacaktır.
Sağlıklı yaşamanın sağlıklı beslenmeden geçtiğini unutmayalım.