Arama

Çocuk Sağlığı - Tek Mesaj #25

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
9 Temmuz 2006       Mesaj #25
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Aspirin çocukları zehirliyor

Kızılay'a göre çocuklarda görülen zehirlenmelerin yarısı aspirinden kaynaklanıyor.

Bir yaş altındaki çocuklarda görülen ölümlerin yarısının aspirin ve uyku ilacının yol açtığı zehirlenmelerden kaynaklandığı iddia edildi.

Türkiye Kızılay Derneği'nin yayınladığı İlkyardım El Kitabı'ndaki istatistiklere göre, bir yaşın altındaki çocuklarda görülen ölümlerin yarısından fazlası zehirlenme sonucu gelişiyor. Çocuklarda sıklıkla bir zehirlenmeye yol açan madde aspirin iken bunu uyku ilaçları izliyor.

İlaçlar, ev temizliğinde kullanılan ürünlerin hemen hemen tümü, böcek öldürücüler, belirli gazlar ve buharlar, yangın dumanı, belirli bitki, yapıştırıcılar ve olağan olarak kullanılan ürünleri içeren uzun bir liste zehirli maddeler arasında sıralanıyor.

Zehirli maddelerin vücuda girişi, önem sırasıyla sindirim sistemi ve solunum yoluyla oluyor. Zehirlenmede ortaya çıkan belirtiler ise zehirli maddenin niteliğine ve vücuda giren miktara göre değişiyor.

Sindirim sistemi yoluyla zehirlenmede sık sık bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli ishal gibi belirtiler görülüyor. Solunum-dolaşım sistemi zehirlenmelerinde solunum güçlüğü ortaya çıkabiliyor hatta solunum ya da dolaşım durabiliyor.

Zehirlenme durumunda yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:

Ağızdan alınan zehirli maddeler: Hastanın/yaralının yaşamsal tehlikesi varsa, gereken önlemi alınız. Suni solunum uygulamak gerekirse ağzınızın zehirli madde ile temasını önlemek için `ağızdan buruna' suni teneffüs yöntemini uygulayın.


Evde zehirlenmeleri önlemek için alınması gereken önlemler ise şöyle sıralanıyor:


İlaçları, temizlik ürünlerini çocukların erişebileceği yerlerde bulundurmayın. Ya da ilaçları, temizlik ürünlerini bulundurduğunuz dolaplara emniyet kilidi takın.


Yiyecek ya da içecek kaplarını zehirli maddeleri koymak için kullanmayın.


Aracınızın motorunu kapalı bir yerde çalışır durumda bırakmayın.


Evdeki bütün ateşli araç ve gereçleri (ısıtıcı, soba, fırın, ocak, vb) ve gaz ya da tüp donanımını düzenli olarak kontrolden geçirin.


Havalandırma pencerelerini kapatmayın ya da iptal etmeyin.


Eğer gaz kokusu duyarsanız elektrik düğmelerini açmayın, kibrit ya da çakmak yakmayın.


Zehirlenmelerde başvurulacak Danışma Merkezi'nin telefonunu (0 800 314 79 00) her zaman elinizin altından bulundurun.