Arama


Calibre - avatarı
Calibre
Ziyaretçi
16 Ekim 2009       Mesaj #1
Calibre - avatarı
Ziyaretçi
Allah, bizi şeytanın düşmanlığına, hile ve aldatmacalarına karşı uyarmıştır;
“Çünkü şeytan sizin düşmanınızdır. Onun için siz de, onu bir düşman olarak tanıyın. O kendisine uyanları ancak alevli cehennemin ehlinden olmaları için çağırır.” (Fatır 6)
“Şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o size apaçık bir düşmandır. O, size ancak, kötülüğü, hayasızlığı ve Allah’a karşı bilmeyeceğiniz sözleri söylemenizi emreder.” (Bakara 168-169)
“Şeytan onlara va’deder. Onları olmayacak kuruntulara düşürür. Şeytanın kendilerine va’dettiği şeyler ise aldatmacadan başka bir şey değildir.” (Nisa 121)
Şeytanın insanları kendi yoluna çağırması sonucu insanlar birbirlerini aldatmamalı, birbirlerinin ayıplarını araştırmamalı, cimrilikten uzak durmalı, fitne ve fesada sebep olmamalı, gıybet ve dedikodu yapmamalı, haksızlık, hased ve kıskançlıktan uzak durmalı, iftira ve yalandan sakınmalı, kibirlenmemeli ve kendini beğenmemeli, kin ve intikamcı olmamalı, iki yüzlülük yapmamalı, gösteriş içerisinde bulunmamalı, zina ve zulümden uzak durmalı, adam öldürmemeli kısaca kötülük adına ne varsa hepsinden uzak durmalı ve ahlakını güzelleştirmeye çalışmalıdır. Doğrunun yanında yer almalı, edepli ve hayalı olmalı, iyilik, şefkat ve merhamet duyguları içerisinde olmalı, nefsinin arzu ve isteklerine dur demesini bilmeli, günah işlediği zaman tevbe etmeli ve kovulmuş olan şeytanın kötülüğünden Allah’a sığınmalıdır.
Allah’a inanıp, ibadet eden kimseler üzerinde şeytanın hiç bir hakimiyeti olamaz; Bir ayette şöyle buyurulmuştur;
“Haydi, Kur’an okuduğun zaman o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. Gerçek şudur ki, iman edenler ve Rablerine güvenip dayananlar üzerinde onun hiç bir hakimiyeti yoktur. Onun hakimiyeti, ancak onu dost edinenlere ve onu Allah’a eş koşanlaradır” (Nahl 98-100)
Bizim üzerimize düşen görev Allah’a inanıp, ibadet etmek, O’nun emrettiği şeyleri yapmak, yasakladığı şeylerden de kaçınmaktır. Böylece şeytanın yoluna gitmemiş ve onun tuzaklarından kurtulmuş oluruz. (Anlatım: Dr. Mustafa Akman -dinibil.com)
Kur'an'a göre şeytanın kötülüğünden şöyle korunabiliriz:
  1. Allah'a gönülden inanır ve ona güveniriz.
  2. Kötü düşünceler beynimizi sardığında, euzu-besmele çekeriz.
  3. İbadetlerimizi düzenli yerine getirdikçe, şeytanın kötülüklerine karşı direnme gücümüz artar.
  4. Allah'a dua eder, şeytana uymama konusunda Allah'tan yardım dileriz.
  5. Bir günah işlediğimizde hemen tövbe eder, bir daha yapmamaya söz veririz.
  6. Şeytanın en çok etki ettiği kıskançlık, öfke, kin gibi duygularımızı kontrol altına almaya çalışırız.
  7. İçki, kumar ve zararlı alışkanlıklara özenmeyiz. Çünkü bunlara özenen, şeytanın tuzağına düşer ve bu alışkanlıklar nedeniyle diğer kötülükleri de yapar. (A.K.)

  1. Kur'an'a göre şeytanın kötülüklerinden nasıl korunabiliriz? Maddeler halinde yazınız.
  2. İçki, kumar ve zararlı alışkanlıkların, diğer kötülüklere nasıl neden olduğunu bir örnekle açıklayınız.

  • şeytan allaha karşı geldiyse kıyamet günü direk cehennemlik mi?
Dinibil.com: Allah'a karşı geldiği, isyanında inat ettiği ve kininden dolayı insanları sürekli doğru yoldan saptırmaya çalıştığı için, evet... 'direk' cehennemlik...!


Ödevim için bunları bulabildim daha fazla bilgisi olan varsa paylaşsın..