Arama


JENNIS - avatarı
JENNIS
Ziyaretçi
10 Temmuz 2006       Mesaj #5
JENNIS - avatarı
Ziyaretçi
***GOJU-RYU KARATE-JUTSU***
Günümüzde, Kanryo Higaonna Sensei, sadece Gojuryu'nun babası olarak bilinmektedir. Muhtemelen birçok insanın bilmediği, Gojuryu’nun kardeş sitili olan To’on-ryu'nun da babası olduğudur. Bu hikâye başka bir hikâyedir. Kanryo Higaonna 1853’de Kanyo Higaonna'nın dördüncü oğlu olarak doğmuştur. Sensei Kanryo Higaonna’nın eğitimi 20 yaşında iken Seisho Arakaki ile başlamıştır. Kanryo Higaonna, 1868’de bir Kung-Fu öğretmeni aramak için Fuchou/Çin'e seyahat etti. Çin'de geçinmek için sazdan sepetler yapar ve Ryu-Ryu-Ko'nun bir uchi deshi'si olur. Çin'de farklı yerlerde 10–13 yıl civarında yaşamıştır. Kanryo Higaonna, Çin’de, bugün Goju-Ryu olarak bilinen stilin temelini öğrenmiştir. Eğitimin ilk bir kaç yılı öncelikle Sanchin kata, ağırlık eğitimi, Kakie ve Kumite’nin diğer birçok formlarından oluşmuştur. Sanchin Kataya ilave olarak, Sanseru, Sesan ve Suparinpei Katalarını öğrenmiştir. (bun katalar aynı zamanda To’on-Ryu'nun dört temel katasıdır) Kanryo Higaonna, sonunda babasına ait evinin avlusunda ders verdiği Okinawa'daki, Naha şehrine geri döner. Higaonna’nın öğrettiği sanat genelde Nahate olarak adlandırılmıştır. Higaonna’nın en ünlü öğrencileri Goju-Ryu'nun kurucusu Chojun Miyagi ve To’on-Ryu'nun kurucusu olan Juhatsu Kyoda'dır. Kanryo Higaonna 63 yaşında iken hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.
Goju-Ryu Karate'nin kurucusu olan Chojun Miyagi Okinawa'da 1888’de doğmuştur. 14 yaşında Kanryo Higaonna Sensei ile tanıştırılmış ve Higaonna Sensei'nin özel öğrencisi olarak kabul edilmiştir. Chojun Miyagi, Higaonna Sensei'nin idaresinde, Higaonna’nın 1915’de ölümüne kadar eğitimine ve tekniklerini geliştirmeye devam etmiştir. Ustasının ölümünden sonra Chojun Miyagi savaş sanatlarındaki bilgisini geliştirmek için Çin'e gitmiştir. Chojun Miyagi'nin Goju-Ryu'yu oluşturan diğer kataları bu seyahati esnasında öğrendiğine inanılmaktadır. Bu katalar Saifa, Seiunchin, Shisochin, Sepai ve Kururunfa’dır. Chojun Miyagi, Okinawa'ya dönüşünden sonra, bahçesini dojoya çevirdiği evinde ders vermeye başlamıştır. 1940’larda Chojun Miyagi Sensei 3 Kata geliştirmiştir: Bu katalar Gekisai dai ichi, Gekisai dai ni ve Tensho Katalarıdır. Chojun Miyagi, Karate'ye Kendo ve Judo ile aynı statüyü kazandırabilme hırsı içerisinde bilgisini yaymak için çok çaba harcamıştır. 1933’de, Karate Japon Savaş Sanatları merkezi Butoko-Kai tarafından resmi olarak kabul edildi. İkinci dünya savaşından sonra Chojun Miyagi Sensei Okinawa polis Akademisinde karate öğretmeye başlamıştır ve aynı zamanda evinde de karate öğretmeye devam etmiştir. Chojun Miyagi Sensei hayatını karateye adanmıştır. Higaonna Sensei’nin Naha-te sistemini, Chojun Miyagi Sensei planlamıştır ve bu eşsiz savaş sanatının herkes tarafından öğrenilmesinin mümkün olmasına yardım etmiştir.
Chojun Miyagi Sensei'nin öğrencilerinden bir tanesi, Jinan Shinzato bir kez anakara Japonya'da Naha-te gösterisi yapacaktı. Gösteriden sonra kendisine hangi Karate okuluna ait olduğu soruldu. O bu soruyu cevaplayamadı çünkü "Naha-te" bir stilin ismi değildi. Dönüşünde, Miyagi Sensei'ye olayı anlattı. Chojun Miyagi Sensei, bu problemi düşünmüş ve bu savaş sanatına teşvik etmek ve yaymak için buna bir isim vermenin doğru olacağına karar vermiştir. Bubishi'de yazılı olan "Kung Fu'nun sekiz temel prensibinden" ilham alarak "Goju-Ryu" (sert ve yumuşak sitil) ismini vermiştir.
Goju-Ryu Okinawa adasının gerçek bir hazinesidir. Chojun Miyagi’nin, öğrencileri olan Eichi Miyazato, Masonbu Shinjo, Seikichi Toguchi, Gogen Yamaguchi, Meitoku Yagi, Eiko Miyazato, Seiko Higa ve diğer pek çok öğrencisi, Goju-Ryu öğretmeye devam etmişler. Gojuryu sanatının topluma yayılmasını sağlamışlardır. Günümüzde Goju-Ryu dünya üzerinde meşhur bir sistem olmuştur ve Gojuryu’nun Budo üzerindeki izi daima kalacaktır.