Arama

İhsan Sıtkı Yener - Tek Mesaj #1

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

İhsan Sıtkı Yener

Ad:  İhsan Sıtkı Yener7.jpg
Gösterim: 2088
Boyut:  49.6 KB

Doğumu: 1925, Afyon
Ölümü: 2 Eylül 2016, İstanbul
Türk öğretmen, mucit. F Klavyenin Mucidi.

F Klavyenin duayeni olarak anılan daktilo öğretmenliği yapmış Türk bilimcisi. Şampiyon Kursları'nın kurucusudur. Hayatı boyunca stenografi ve daktilografi alanında bir çok çalışma yapan İhsan Yener'in, 1941’de İzmir Gazetecileri Birliği'nce düzenlenen"Stenografi Yarışması"nda kırdığı rekor 1990'lara kadar kırılamamıştır. 1948'de de ilk Türkiye Daktilografi Şampiyonasını düzenlemiş ve her sene Mayıs ayında tekrarlanmasını sağlamıştır. 1950’li yıllarda kurduğu Daktilo Sekreter Kursları’nın mezunları arasından pek çok dünya daktilografi şampiyonu yetiştiren Yener, 1957 - 1995 arasındaki yarışlarda 28 gencin 14 rekor kırararak şampiyon olmasını sağlamıştır. 1993 yılında Intersteno Onursal Başkanı olmuştur.

Yaşamı:


1925'te Afyon’nda doğdu. Lise öğrenimini 1942'de İzmir Ticaret Lisesi’nde tamamladı. Ortaokuldayken on parmakla klavye yazmayı öğrendi. 1941 yılında İzmir Basın Birliği’nin açtığı daktilo yarışmasında birinci olarak daktilografi yarışmaları ile tanıştı. 1940'lardan itibaren yeni bir standart klavye üzerinde çalışmaya başladı.

Yüksek öğrenimini 1946’da İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nde (Bugünkü adı:"Marmara Üniversitesi - İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi") tamamladı. Aynı yıl Sultanahmet Ticaret Lisesi’nde Stenografi, Daktilografi ve Meslek Dersleri öğretmenliği yaparak meslek yaşamına başladı. Öğretmenlik yaşamını Beyoğlu Ticaret Lisesi, Eyüp Ticaret Lisesi, Deniz Kuvvetleri Levazım Okulu, Kara Kuvvetleri Levazım Okulu, Galatasaray Lisesi Ticaret Bölümü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Florance Nightingale Yüksek Hemşire Okulu ve İstanbul Sekreterlik Okulu’nda sürdürdü. 1955 - 1956 yıllarında Ticaret (ve Turizm) Yüksek Öğretmen Okulunun yönetmelik ve Müfredat Programlarını hazırlayarak kuruluş ve geliştirme faaliyetlerine katıldı.
Yüksek lisans için ABD’ye giderek New York Üniversitesi’nde Ölçme ve Değerlendirme konusunda master (1957) ve aynı üniversitede Eğitim Metotları, Araştırma Geliştirme konularında doktora yaptı (1958).

1959-1965 yıllarında Ticaret Liseleri ile sekreterlik okullarının kuruluş ve geliştirme faaliyetleri içinde yer aldı. Daktilografi konusuna ilgisi öğrencilik yıllarında başlayan Yener, 19 Temmuz 1941'de İzmir Gazetecileri Birliğince düzenlenen "Daktilografi Yarışması"nda dakikada 108 sözcük hızla yazarak İzmir rekorunu kırmış, Stenografi Yarışması’nda ise dakikada 436 hece süratle yazarak uzun yıllar erişilemeyen bir rekor yaratmıştı.
Yener, 1946 yılında öğretmenliğe başladığı sırada, Türk dilinin özelliklerine göre yapılmış bir daktilo klavyesi geliştirme çabalarına da başladı ve nihayet 10 yıl süren çalışmaları sonucu oluşturduğu dizini Milli Eğitim Bakanlığı’na sunarak 1955 yılında konunun en üst düzeyde ele alınmasını sağlayabildi. “Onparmak yöntemi ile Türkçe için ideal Klâvye"yi 1955'te "Bakanlıklar-arası Standardizasyon Komitesi"ne "Standart Türk Klâvyesi" olarak kabul ettirdi. 1963 yılında Gümrükler Kanunu’na eklenen bir madde ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul edilmesiyle Türkiye’deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavyeye dönüştürülmesini sağladı.

İhsan Yener, 24 Mayıs 1947'de ilk İstanbul Daktilografi Şampiyonası’nı; 18 Mayıs 1948'de de ilk Türkiye Daktilografi Şampiyonasını organize etti ve bu şampiyonaların her yıl Mayıs aylarında muntazaman yapılmasını sürdürdü. 11 Temmuz 1993'te İstanbul’da 40. Dünya Stenografi, Daktilografi ve Bilgisayar Şampiyonaları'nı ve Intersteno Kongresini organize etti.
1950 yıllarında stenografi alanında Fransız Duployée, Aimée Paris ve Prevost Delaunay sistemlerinin Türkçe adaptasyonlarını eğitime uyarlayarak geliştirdi. 1952 - 1955 yıllarında mevcut Türk Stenosuna İngiliz Pitman sisteminin bazı kurallarını da katarak daha hızlı yazılabilir olmasını sağladı. 1958'de New York McGraw-Hill Corporation Gregg Division ile yaptığı anlaşma sonucu Gregg Stenosunu Türkçeye adapte ederek 1958 - 1962 yıllarında İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana Sekreterlik okullarında eğitimini başlattı. Stenografi sistemlerini geliştirme çalışmalarındaki başarısı, 1987’de İtalya Stenografi ve Daktilografi Akademisi tarafından “Sosyal Onur Ödülü” ile ödüllendirildi.

1954 tarihinde kurduğu "Daktilo Sekreter Kursları"nın mezunlarını, iki yılda bir gerçekleşen dünya şampiyonalarına hazırlayarak 1957, 1959, 1961, 1963 şampiyonalarında Dünya Şeref Listelerine girmelerini sağladı. 1965'te Paris'te düzenlenen şampiyonada ilk mezunu Ece Özbayrak’ın rekor bir derece ile Dünya Daktilografi Şampiyonu olmasının ardından kursun adını "Şampiyon Daktilo Sekreter Kursları" olarak tescil ettirdi. 1995 yılına kadar Dünya Daktilografi Şampiyonalarının hepsine Türk yarışçılarının katılabilmesi için "Devamlı Yetiştirme-Geliştirme ve Hazırlık Çalıştırmaları"nı sürdürerek 38 yılda 28 Türk gencinin 14 rekorla Dünya Şampiyonu olmasını sağladı.

Bilgisayar eğitiminin Türkiye’de Amerikan klavyesiyle uygulanmasını reddederek Millî Klavyenin Bilgisayarlarda da uygulanabilmesi çalışmalarını 1978’de başlattı ve 1984'te önce BASIC programcılık eğitimini, sonra Onparmakla bakmadan Bilgisayar kullanımını (Bilgisayarla Daktilografi adıyla) Millî Klâvye ile gerçekleştirmeye başladı.
1980'li yıllarda Bilgisayar destekli makine stenosunun kalem stenosuna oranla daha fazla hız ve anında çeviri (okuma) kolaylığı sağladığının ortaya çıkması üzerine bu sistemleri de Türkçede uyarlamak için 1991 yılında Sofya'daki SPS "Software Products & Systems Corporation" firmasıyla, 1992 yılında da Amerikan "Stenograph" firmasıyla anlaşmalar yaptı.

Meslekî Yayınları:


1955 yılında Büro aleminin Türkiyede ilk aylık mesleki dergisinin yayımını "Sekreter Daktilograf" adıyla başlattı. "Stenografi Dersleri" ve "Türkçe Gregg Stenosu" ders kitaplarıyla, her 4-5 yılda bir büyük değişikliklerle geliştiregeldiği 5 ciltlik "Daktilografi Ders Kitapları" ve "Öğrenci Uygulama Formları" ile "Öğretmen Rehberi"ni hazırladı.

Uluslararası faaliyetler:


Uluslararası Stenografi Daktilografi Federasyonu'na 1957'de Türkiye'yi temsilen katıldı ve o yıla kadar Türkiye'deki başarılı çalışmaları değerlendirilerek Merkez Komitesi'ne kabul edildi.
Federasyonun daha sonraki tüm faaliyetlerine aktif olarak katılan Yener, 1991 tarihinde Brüksel'de Federasyonun Genel Başkanlığına seçildi. 1993’te Kongre ve Şampiyonaların İstanbul’da organize edilmesini sağladı. Merkez Komitesi’nin teklifi ile 1993’te Intersteno Onursal Başkanı olması kabul edildi.
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Yener’i 1997’de Fair Play Kariyer Dalında Büyük Ödül'le ödüllendirdi.


Son düzenleyen Safi; 8 Ocak 2017 06:20