Asit Nedir?
Asitler, suyla hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar Asitler turnusol kağıdına kırmızı renk verir Eski Türkçe'de hamız, ve bazı kaynaklarda da ekşit denir
Gıdaların çoğu asit içerir Limonda sitrik asit, sirkede ise asetik asit bulunur Farklı asitler, limona, sirkeye, ekşi elmaya ve şerbete keskin tadını verir Aküler, sülfürik asit; midedeki sindirim sıvıları, hidroklorik asit içerir Asitler, suda eridiğinde hidrojen iyonları (H+) üreten madde çözeltileridir Asit maddelerin çoğu, saf katılar, sıvılar ya da gazlar olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir
Asitlerin özellikleri
Tadları ekşidir
Sulu çözeltileri elektirik akımını iletir
Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya çevirirler
Metallerle tepkimeye girerek tuz+H2 çıkartırlar
Suda çözündükleri zamanki iyonlaşma miktarlarına göre:
Kuvvetli (tamamen iyonlaşan)asitler (örn:HCl)
Zayıf (tamamen iyonlaşamayan) asitler (örn:CH3COOH) olmak üzere ikiye ayrılırlar
Son düzenleyen Daisy-BT; 19 Mayıs 2011 19:05
Sebep: Aktif linkler.