Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

burunun görevleri nelerdir?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

burunnun görevleri nelerdir?

Alttaki linke tıklayarak sitemizde hazırlanan konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz:

Burun Nedir - Burnun Yapısı ve Görevleri

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, dört delikli (ikisi dışta, ikisi içte) koklama ve solunum organıdır.

Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan da yutağa bağlanır. Burnun içerisinde mukus tabakası, kılcal damarlar ve kıllar bulunmaktadır. Burnun iç kısmının tüylü ve nemli olusu sayesinde dışarıdan alınan hava nemlendirilir ve temizlenir. Kılcal damarlar sayesinde hava ısıtılır.


Koku almaçları ve duyu sinirleri burun boşluğunun üst kısmında bulunur. Bu bölgeye sarı bölge denir. Bir kokunun burun tarafından algılanabilmesi için mukus içerisinde çözünmüş olması gerekir. Çözünen madde koku alma hücrelerini uyarır. Uyarı koklama ile beyne iletilir. Böylece koku alınmış olur.

Memelilerde belli filtre eder, ısıtır ve nemlendirir. Alınan havanın filtre edilmesi yani süzülmesi, burun kılları ve mukus yüzey sayesinde gerçekleşir. Solunum havası kılcal damarlar yardımıyla ısıtılır. Havanın nemlendirilmesi ise mukus bezlerin salgıları sayesinde olur.