Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Kapıdağ Yarımadası

tektasarimerdek1

Kapıdağ Yarımadası, Güney Marmara'da Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulu olduğu, bir kıstakla anakaraya bağlanan ve eski dönemlerde bir ada olduğu belirlenmiş Marmara Denizi içindeki kara parçasıdır.
Yüzölçümü yaklaşık 300 kilometrekare olup kuzey ve batı bölgelerinde yüksekiği 700-800 metreyi bulan dağlar bulunur. Su kaynakları bakımından zengin bir bölge olup, antik çağlardan beri yerleşim vardır. Bölgede bilinen en eski yerleşim yeri Kzikos'tur.
Yarımadanın 17.686 hektarını ormanlar oluştur. Kara ile birleştiği kıstağın doğu yanında Bandırma yer alır. Coğrafi şekil olarak bir tombolodur. Körfezi, batı yanında ise Erdek Körfezi
Kapıdağ yarımadası oluşum bakımından tombolo'ya örnektir. (Kıyı yakınındaki bir adanın bir kordonla kıyıya bağlanması sonucu oluşan yarım adalara tombolo denir.)
Kapıdağ yarımadası önceden bir ada iken daha sonra bir çeşit coğrafi şekil değişikliğiyle yarımada olmuştur.

Kapıdağ Yarımadası tombolo ile Anadoluya bağlanır. Eskiden bir ada olan Kapıdağ zamanla deniz biriktirmesi sonucu doğal olarak karaya bağlanmış ve yarımadaya dönüşmüştür. Bir zamanlar İstanbul’un odunkömürü ihtiyacını karşılayan geniş bir orman, ilçe merkezi Erdek ve küçük ama her birinde ayrı birer dünya gizli tam 18 köy Kapıdağ Yarımadası milli parkında yer alır. Kapıdağ %80’i ormanlarla kaplı Dünyanın oksijen oranı en yüksek ikinci yöresidir. Balıkçılık,Turizm,Zeytincilik ve bol yetişen tarım ürünleri başlıca geçim kaynaklarıdır. Ballıpınar Köyü yılda 3000 ton Kırmızı Soğan üretmektedir. Kapıdağ Yarımadası 7 bölgenin bitki örtüsü özelliklerini birarada görebileceğiniz tek yerdir. Kapıdağ, aynı yerde durarak aynı gün içinde güneşin denizden doğuşunu ve denizden batışını görebileceğiniz dünyadaki ikinci yerdir.

Kaynak: Vikipedi

tektasarimbuyukova


balikesirdistricts