Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Ankara Etnoğrafya Müzesi

Ad:  Ankara Etnografya Müzesi.jpg
Gösterim: 2292
Boyut:  62.1 KB

Ankara’nın Hacettepe semtinde Anadolu halk sanatı ürünleri ve etnoğrafik malzemenin sergilenmesi amacıyla 1925-28 arasında yapılıp 1930’da ziyarete açılan müze.

Etnoğrafya Müzesi’nin yapımına, Macar Türkoloğu Meszaroş’un önerisiyle bir “Milli Müze” kurmak üzere girişilmişti. Birinci Ulusal Mimarlık akımı mimarlarından Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanan yapı, Cumhuriyet dönemi Ankara’sının yeni kent silueti içinde önemli bir noktada yer alır.

Müze 18 Temmuz 1930’da halka açılmış ve 1938 Kasım ayında Müzenin iç avlusu, geçici kabir olarak ayrılıncaya kadar açık kalmıştır.
Atatürk’ün naaşı, 21 Kasım 1938’den Anıtkabir’e nakledildiği 10 Kasım 1953’e değin Etnoğrafya Müzesi’nin giriş holündeki katafalkta saklanmıştır.

Müzenin giyim, işleme ve dokuma salonlarında halk giyimleri, takılar, çevreler, örtüler, yatak takımları, kilimler, halılar ve dokumayla ilgili araç ve gereçler sergilenir. Madeni yapıtlara ayrılan salonda ise bakır işçiliği örneklerine, tepsi, sini, pirinç mangal, güğüm, ibrik vb gibi etnoğrafik eşyaya yer verilmiştir. 17. yüzyıldan kalma bir Ankara evi odası, işlemeli tavanı, sekileri, rafları, ocağı, dolapları ve başka eşyasıyla müzenin en ilginç bölümünü oluşturur. Müzede ayrıca çini, seramik, cam eşya, tekke eşyası, yazma kitaplar ile çeşitli yerlerdeki camilerden getirilmiş minber, mihrap, sanduka, kapı ve pencere kanatları gibi ahşap yapıtlar sergilenmektedir. Ankara şeriye sicilleri de müzenin arşivinde korunmaktadır.

Son düzenleyen Safi; 17 Temmuz 2016 16:37