Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
2 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Genel Tanıtım
Biyoteknoloji mikroorganizma, enzim ve bunların sistemlerinin üretim ve hizmet sektörlerinde kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek büyük önem taşıyan 'Biyoteknoloji' alanındaki araştırma ve eğitim çalışmaları ulusal ve uluslararası örgütlerce desteklenmekte; bazı ülkelerde bu alanda yapılan büyük yatırımlarla bu ülkeler dünya liderliğine soyunmaktadır. Türkiye'de de Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Biyoteknoloji 2000'li yılların bilimi ve anahtar endüstri olarak ilan edilmiş ve önümüzdeki yıllarda biyoteknoloji sektöründe diğer sektörlere göre çok daha fazla gelişme beklendiği kaydedilmiştir.

Biyoteknoloji çok disiplinli ve geniş kapsamlı bir bilim dalıdır. Bu nedenle disiplinler arası ortak çalışmalar önem taşımaktadır. Biyoteknolojinin birçok alanda, gerek sanayi boyutunda, gerekse bilimsel boyutta çok geniş uygulama alanları bulunmaktadır. Eski çağlardan beri bilinen klasik alkollü içkiler vb. üretimlerinden, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yeni ve spesifik ürünlerin üretimine kadar birçok alanda kullanıldığı gıda sanayi, biyoteknolojinin en önemli uygulama alanlarından birisini oluşturmaktadır.

Ülkemizde de biyoteknoloji alanındaki yeni gelişmelere ayak uydurularak, daha geniş ve değişik araştırma alanlarında çalışmaların yürütülmesi kaçınılmaz bir zorunluluk olarak görünmektedir. Dünyadaki bilimsel gelişmelerin yakından takip edilebilmesi ve bu gelişmelere araştırmalarla katkıda bulunulabilmesi kuşkusuz genç nesle biyoteknolojinin anlatılması, tanıtılması ve ilginin bu alana çevrilmesi ile mümkün olabilecektir. Biyoteknoloji bilim dalının görevi öğrencilere biyoteknolojiyi ve temel ilkelerini tanıtmanın yanı sıra, bilim dalında gerçekleştirilen araştırma faaliyetleri ve sanayi ile yapılan ortak projelerle ülkemizin bu alanda ilerlemesini sağlamaktır.

Biyoprosesler, fermentasyon sistemleri ve kinetiği, organik asit üretimi, β-karoten vb. sekonder metabolitlerin üretimi, immobilize hücreler ve uygulamaları, cevap yüzey yöntemi ve biyoteknolojik proseslerin optimizasyonunda kullanımı, mikrobiyal polisakkaritlerin üretimi ve üretim koşullarının optimizasyonu

Fermente ürünlerin teknolojisi (sirke, zeytin, turşu, şarap, yüksek alkollü içkiler); Farklı şarap üretim teknikleri & şarap fenolleri & antioksidan aktivite & LDL; Organik şarap üretimi ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi; Şarapların lezzet profili analiz tekniği ile değerlendirilmesi; Şaraplarda mikrosatelit DNA analizin uygulanması

Biyoprosesler, immobilize hücreler ve uygulamaları, fermentasyon sistemleri ve kinetiği, cevap yüzey yöntemi ve biyoteknolojik proseslerin optimizasyonunda kullanımı, mikrobiyal polisakkaritlerin üretimi ve üretim koşullarının optimizasyonu, enzim üretimi.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2018 18:21