Arama


yensiisney - avatarı
yensiisney
Ziyaretçi
8 Kasım 2009       Mesaj #6
yensiisney - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

DURUM FİİLİDİR ** CÜMLEYE GÖRE DEĞİŞİR ÇÜNKÜ ÖRNK:ATATÜRK SELANİKTE DOĞDU. DERKEN NE,NEYİ VE KİMİ SORULARINI SORDUĞUMUZDA CEVAP ALAMIOZ YANİİ DURUM BAŞKA SORUSU OLAN


Doğmak ve ölmek fiilleri OLUŞ bildirir. Hatta geçen hafta 7. sınıfların yazılı sınavında sormuştum. Msn Grin

Ayrıca ''Onu'' kelimesinden sonra fiili getirdiğimizde ( Kapıyı kapat. [Onu kapat.] ) anlamlıysa iş fiilidir. Yani yüklem nesneye ihtiyaç duyar. Durum ve oluş fiillerinin ikisi de nesne almaz.

Fiilin gerçekleşmesi belirli bir zaman alıyorsa, sararmak, yaşlanmak vb. oluş fiillerine örnektir. Fiillerin anlam özelliklerini cümle içinde aramamız gerekir.. Çünkü bir fiil iki farklı cümlede iki farklı türde olabilir. Örnek:

''Okulun tüm kapıları açıldı. Bu cümle sözde özne olan kapılar bu işi gerçekleştirirken başka bir nesneye ihtiyaç duyacaktır. Örneğin bir insana. Bu sebeple işin gerçekleştirilmesi için başka bir nesneye ihtiyaç duyulduğundan İş(Kılış) fiilidir. Nesne almıyor demeyin sözde özne aslında bu cümlenin nesnesidir.
Yüzme bilmediği halde denize açıldı. Burada açıl- fiili durum fiilidir. Bu kez özne bu işi her istediğinde yapabilecek konumdadır. (Örneğin bir insan) Her istediğinde denize açılabilir. Öznenin işi yapmasında bünyesinin yeterli olması gerkir. Ve her istediğinde işi gerçekleştirebilecek konumda olması gerekir.''
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.