Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Kasım 2009       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Kimya doğada mevcut olan bütün maddeleri inceleyen bir bilim dalıdır. Özellikle maddelerin yapılarını ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Periyodik cetvelle gösterilen elementlerin ve oluşturdukları bileşiklerin yapılarının ve aralarındaki reaksiyonların incelenmesi kimyanın konusudur. Kimya bilgi ve etkinlikleri sistemli hale getirmek amacıyla birbiriyle ilgili bileşikleri, sistemleri, yöntemleri ve amaçlarını gruplayan birçok alt dala ayrılır.

Kimya maddenin temel yapıtaşları olan atom, moleküller ve benzeri tüm bileşiklerin analizi, sentezi ve diğer maddeler ile olan etkileşimini inceler. Diğer bütün temel bilim dallarından farklı olarak, kimya bilimi aslında kendi nesnesini oluşturan tek temel bilimdir.

Hedefleri;

19. yüzyılda kimya alanında yapılan bilimsel çalışmalar, 20. yüzyılda kimya sanayinin dev adımlar ile gelişmesini sağlamıştır. Örneğin bugün birçok sağlık probleminin tedavisinde kullanılan aspirinin sentezini, DNA ve proteinlerin yapısını açığa çıkaran bilim insanları kimyagerlerdir. Bir plastik malzeme olan nitroselülozun (dumansız barut) sentezini de gerçekleştirmiş olanlar kimyagerlerdir, bir patlayıcı olan nitroselüloz öte yandan aynı yüzyılda bilardo toplarının ana maddesi olarak da kullanılmıştır. Bu örneklere sentetik boyalar (kök boya yerine), plastikler, sentetik kauçuklar, ilaç tasarımları, katalizörler, bilgisayar yongaları yapımında kullanılan malzemeler, son yıllarda geliştirilen "nano" yapılar ve "nano" aletler, hafızası olan moleküller eklenebilir. Kimyanın bir anabilim dalı olan biyokimyanın gelişimi sonucu ortaya çıkan moleküler genetik bilimini de vurgulamak gerekir. Günlük yaşamda kullanılan hemen her şey, kimya biliminin ürünleridir. Yeni yüzyılın en önemli gereksinimi olan çevreye uyumlu malzemeler üretilmesi ve bu ürünlerin yine çevreye uyumlu atık halinde geri dönmesi kimya dalının araştırma konularından bir başkasıdır.
Son düzenleyen nötrino; 18 Ekim 2013 11:55