Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
18 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Kan insana hayat veren bir sıvıdır. Damarlar içinde bir nehir gibi dolaşarak nefes almayı ve beslenmeyi yani yaşamayı sağlar. İnsanlarda kan oranı vücut ağırlığı ile ilgilidir. Genellikle insanda vücut ağırlığının 12-15′te biri oranında kan bulunur. Temiz kanın rengi kırmızı, kirli kanın rengi ise siyaha yakın kırmızıdır.
Bir damla kan incelendiğinde içinde iki tür yuvarlaklar olduğu görülür. Bunlardan biri al diğeri de ak yuvarlardır. Alyuvarlar para gibi yuvarlak ve genellikle birbirlerinin üzerlerine sıralanmış hücrelerdir. Bu hücrelerin normal olarak içlerinde çekirdekleri yoktur.
Akyuvarların ise içlerinde çekirdekleri vardır. Bu çekirdekler akyuvarın çeşidine göre ya parçalı bir şekilde, ya düz, yuvarlak ya da çomak şeklinde ve tek olarak bulunurlar.
Alyuvarların sayısı sağlam bir insanın kanının bir milimetreküpünde 4,5-5 milyon kadardır.
Akyuvarlar ise daha azdır. Sağlam insanın kanının bir milimetreküpünde 5-7 bin arasında akyuvar bulunur.
Bazı hastalık hallerinde akyuvarların da alyuvarların da sayılarında artış olur. Bazı hastalıklarda da bu sayı azalır. Bu sayının artıp eksilmesi, hastanın kanının incelenmesi sonunda o hastalığa teşhis koymak bakımından önemli rol oynar.
Alyuvarların içinde hemoglobin adı verilen boyalı bir madde vardır. Bu boyalı madde sayesinde alyuvarlar havanın oksijenini alır. Kan bütün vücudu dolaştığı zaman hayat için çok gerekli olan oksijen kullanılır. Bu oksijenin yerine alınan zehirli karbon gazlan hemoglobin tarafından tutulur. Kan akciğere geldiği zaman bu zehirli gazlar solunumla dışarı atılır.
Akyuvarlar vücuda giren mikroplara karşı insanı koruyan bir özellik taşırlar. Çoğu zaman dışardan bir mikrobun vücuda girmesi halinde kandaki akyuvarların sayılan artar. Böylece vücut kendisine saldıran düşmanlan, akyuvarlann mikroplan yutup yok etmesi sayesinde yener.
Alıntı
Son düzenleyen Safi; 7 Haziran 2016 23:02