Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Kasım 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Yapay zeka, sanal yazılımlar, android

Amerikalı bilim insanlarının yapay zekâ alanındaki çalışmaları, Second Life gibi sanal dünyalarda denenmeye başladı.

Kullanıcıların kontrol ettiği avatarların (sanal karakter) hareket ve tepkilerini öğrenerek sonraki davranışları bunlara göre ayarlayan bir yazılım geliştiren Novamente firması uzmanları, bu "öğrenen" yazılımı önce sanal ev hayvanları yaparak denemeye koyuldu.
Söz konusu yazılımın kendi kendine öğrenme özelliği sayesinde gittikçe daha akıllı ve becerikli olabileceği ve kendi "zeka'sını geliştirebileceği uzmanlarca iddia ediliyor.

Firma yetkilileri kısa zaman içinde konuşan papağan ve hatta bebek avatarlarını bile bu yazılımla "öğrenerek gelişen" sanal varlıklar haline getirebileceklerini söylüyor.

Second Life gibi sanal dünyalar, yapay zekâ yazılımları için bir 'gövde' temin ediyor. Yani yazılımları test etmek için gerçek bir robot yapmak zorunda kalmayan bilim insanları, sanal alemde bir avatar oluşturup bunu yazılıma kodlayarak deneme yapabiliyor.

Yapay zekâ çalışmalarıyla bilinen Novamente'nin bilim insanları üzerinde çalıştıkları yapay zekâ sisteminde "düşünme" işlevini üstlenecek bir "idrak motoru" yapmayı başardıklarını açıkladı. Bu motor kontrolü altındaki avatarın hareket ve tepkilerini belirliyor ancak her hareketten dersler alıp sonraki davranışlarını daha rafineleştirme özelliğine de sahip.

İnsan kolunun işlevlerini taklit edebilecek biyonik kol için Johns Hopkins ve Nashville Vanderbilt Üniversiteleri ile Chicago Institute of Rehabilitation'da çalışmalar tam gaz sürüyor.


Kaynak:Wired, CNN / Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji
Son düzenleyen nötrino; 30 Temmuz 2015 12:23