Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
daMLa- adlı kullanıcıdan alıntı

1) Osmanlılar Oğuzlar hangi boyunun, hangi koluna mensuptur?
2) Kayılar damga (sembol) olarak neyi kullanmışlardır?
3) Osmanlıların Bizans'a karşı mücadele etmesi kimlerin desteğini almasını sağladı?
4) Bizans'ın içinde bulunduğu hangi durumlar Osmanlı Devleti'nin gelişmesini nasıl kolaylaştırmıştır?
5) Ahi teşkilatının görevleri nelerdir?
6) Osmanlılar için Bilecik'in fethedilmesi niçin önemliydi?

1.Osmanlılar Oğuzlar hangi boyunun, hangi koluna mensuptur?
Osmanlı ailesi 24 Oğuz boyundan biri olan Bozokların Günhan soyunun Kayı boyuna mensuptur.
2) Kayılar damga (sembol) olarak neyi kullanmışlardır?
.Kayılar, damga (sembol) olarak ok ve yayı kullanmışlardır
5) Ahi teşkilatının görevleri nelerdir?
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu Türklerine sanat, ticaret ve ekonomi alanlarında aşağı yukarı altıyüzotuz yıl yön verip, ışık tutmuş olan Ahilik, örgüt olarak, kendi kural ve kurullarıyla, Üçüncü Sultan Ahmed dönemine dek sürdü. Adı geçen bu Osmanlı sultanı döneminde 1727 yılında "gedik" denen bir düzen uygulanmaya başlandı. Ahiler birliği mensuplarına tezgâh başında sanat, zaviyelerde edep öğretmenin, Müslümanlara özgü olarak sürüp gelmesi 17'inci yüzyıla kadar sürmüş, fakat Osmanlı Devletinin, Gayr-i Müslimler üzerindeki egemenlik alanı büyüyüp genişledikçe, sanat ve sanatkârlar çoğalıp dalları arttıkça, bu Müslüman ve Gayr-i Müslim ayırımı daha fazla sürdürülememiş, Gayr-i Müslim tebaanın artmasıyla orantılı olarak çeşitli dindeki kişiler arasında ortak çalışma zorunluluğu doğmuştur. Bu, din ayırımı gözetilmeden kurulan, eski niteliğinden fazla bir şey kaybetmeyen yeni organizasyona “gedik” denmiştir. Gedik sözcüğü Türkçe’dir. Tekel ve imtiyaz (ayrıcalık) anlaamına gelir ki, sahiplerinin işleyeceği işi, başkalarının işleyememesi koşuluyla hükümetçe verilen beratın ya da senedin içinde yazılı olan hakların kullanılmasıdır. Gedik, sahiplerince yapılacak işi başkalarının işleyememesi ve satacağı şeyi başkalarının satamaması şartıyla, hükümet tarafından verilen senedin içindeki hükümlerin kullanılması ve yürütülmesidir.
Ahi örgütünün Anadolu'da yerleştirilip yaygınlaştırılmasıyla şu sonuçlar elde edildi:
1. Göçebelikten yerleşikliğe geçiş yani Türk şehirleşmeciliği çok hızlandı.

2. Onüçüncü yüzyılın ikinci yansı başlarına dek büyük bir çoğunlukla, Türk olmayan yerli halkın elinde ve tekelinde bulunan sanat ve ticaret işyerlerine Türkler de sahip olmaya, katılmaya, ona canlılık vermeye başladılar.

3. Türk esnaf ve sanatkârları, aralarında sağladıkları karşılıklı dayanışma ve güven sayesinde, bölgede imtiyazlı bir duruma geçti ve bunlar, yavaş yavaş şehir ekonomisinde söz sahibi oldular.
6) Osmanlılar için Bilecik'in fethedilmesi niçin önemliydi?
Osmanlı Beyliği coğrafyasına bakıldığındasmiliv doğusunda Sakarya Nehri ve onun ötesinde oldukça sarp ve dik görünümlü Köroğlu dağları bulunmaktadır. Bu nedenle Ertuğrul Gazi’yi ve oğlu Osman Gazi’yismiliv coğrafyası daha müsait olan kuzey smiliv güney ve batıya doğru yöneltmiştir. Güneydoğuda yer alan Eskişehir ve İnönü’yü içine alacak şekilde olan geniş arazi parçasısmiliv Selçuklular tarafından Osmanlı Beyliğine bağışlanmıştır. Yörenin batısında yer alan İnegöl Ovası ve ötesinde tatlı bir meyil gösteren Domaniç yaylaları ile kuzeybatıda Sakarya vadisi boyunca yer alan Bilecik ve ötesi oldukça cazip coğrafyalar oluşturmaktaydı. Bu nedenle Osmanlı müsait olan coğrafyanın akışına kapılarak topraklarını genişletmiştir. Ancak sırtını bölgenin en yüksek dağı olan Uludağ (Keşiş)’a dayamış olan Bursa en korunaklı bölgede bulunuyordu. Domaniç yaylarından Bursa kalesi ve çevresindeki uçsuz bucaksız ovalarsmiliv çok cazip görünüyordu.

^bulabildiğim kadar sze yardım etmeye çalıştım sizde diğer soruları araştırabilirsiniz...