Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

çinin kültürel özellikleri yani kıyafetleri, tarihi yerleri vb şeyler hakkında bilgi verebilirmisiniz??????

Çin'e özel giysiler:
  • Bulut Şalı Yunjian: Her kumaş parçası üzerine nakışla çiçek, kuş, ot ve böcek motifleri veya hikayeler işlenir. Bir Yunjian’ın yapımı, uzun süre ve ince işçilik gerektirir. Resimdeki Yunjian, Çin’in ortasındaki Henan eyaletinde bulunmuştu. Yunjian’ın üzerinde nakışlı insan, çiçek, kuş ve köprü motifleri bulunuyor.
  • İç önlükler: İç önlüklerde genellikle basmalı ve nakışlı gibi çeşitli desenler vardır. Basmalı desenler, genellikle çivit otundan elde edilen boyayla yapılmakla beraber; motifleri "çok çocuk doğurma", "mutlu evlilik" gibi dilekleri ifade eder. Nakışlı desenlerde ise genellikle kötülüklerden uzak durma ve mutluluğu ifade eden rivayetler ve gelenekler işlenir.
  • Yüz Aile Ceketi: Çin'de çocuklara "Yüz Aile Ceketi" giydirme adeti vardır. İnanışa göre bir çocuk, sağlıklı büyüyebilmek için yüz ailenin yemeklerini yemeli ve yüz ailenin beraber işledikleri kıyafetleri giymelidir. Böylece çocuğun, yüz ailenin mutluluk dileğiyle büyüyeceğine inanılır.  
  • "Yüz Aile Ceketi"ne benzer "Yüz Aile Yelekleri" de vardır. Bu giyim tarzı, Çin'in kuzeyindeki Sha'anxi, Shanxi, Gansu, Henan, Hebei ve Shandong eyaletleri ile güneyindeki bazı bölgelerde çok yaygındır. ( Kaynak: CRI.cn)
Çinlilerin yemek gelenekleri:
  • Çinlilerin insanların sağlıklı beslenirken yemeklerin yapısına özen göstermeleri gerektiğini ifade eden “yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözü vardır.Ekonomik durumları iyi olmayan kişiler bile mümkün olduğu kadar yemekleri iyi ve sağlıklı bir şekilde hazırlamaya çalışırlar. Ekonomik durumu iyi olanlar ise sağlıklı yemeklere daha büyük önem verirler.
  • Her bölgenin örf ve adetlerinin değişik olması nedeniyle konuklara verilen yemekler de kendi özelliklerine sahiptir. Eskiden Beijing’de misafirler makarnayla ağırlanırsa, ev sahibinin misafirlerin kalmalarını istediği anlamına geliyordu. Eğer misafirler kalırlarsa ev sahibi yakınlık göstermek için misafirleri bu Jiao Zi (mantı) ile ağırlar. Yakın ve dostlar ziyaret edilirken hediye olarak “Jingbajian”, yani sekiz çeşit pasta verilir. Güney Çin’deki bazı köylerde ev sahibi gelen misafirlere çay getirdikten sonra hemen mutfağa giderek pasta yapar, ya da birkaç yumurta ya da birkaç parça “Niangao” (yapışkan pirinçten yapılmış bir tatlı) haşlanarak şeker konulmuş halde misafirlerini bunların tadına bakmaya davet eder, sonra da asıl yemeği pişirir.
  • Çin’in doğusunda bulunan Fu Jian eyaletindeki Quanzhou kentinde halk ziyarete gelen misafirleri meyvelerle ağırlar. Yerel halk kitleleri buna “Tian Tian”, yani “Tatlı Tatlı” derler. Bu aynı zamanda misafirleri tatlıyı yemeye davet etmek anlamı da taşır. Ayrıca meyveler arasında mandalina da bulunmalıdır. Çünkü yerli lehçede “Ju” yani mandalina, “Ji” yani “uğurlu” sözcüğüyle eşseslidir. Bu, misafirlerin uğurlu olması ve mandalina gibi tatlı yaşamasını temenni etmeyi simgeler.
  • Balık, ailenin zengin olduğunu ve “fazlası var” demek istediğini gösterir. Toplumsal yaşamda en fazla yer verilen ve en görkemli düzenlenen yemekler arasında, örneğin kız isteme yemeği, kız veya delikanlıyı görme yemeği, nişan yemeği, düğün yemeği ve yeni evli kızın anne-babayı ziyaret yemeği gibi yemekler vardır. İçlerinde en görkemlisi düğün yemeğidir. Örneğin, Çin’in kuzey bölgesinde yer alan Shanxi eyaletinde düğün yemeklerinin her birinin anlamı farklıdır. İlk yemek kırmızı ettir. Yani “kırmızı” ile “tüm ailenin mutluluklarla dolu” olduğu ifade edilir. İkinci yemek, “mutlu aile”dir; bu “tüm ailenin neşe içinde bir araya gelme ve mutluluklardan yararlanması” anlamına gelir. Üçüncü yemek ise Babaofan’dır. Aşureye benzeyen bu yemek, yapışkan pirinç, Çin hurması, zambak, kuru meyveler ve nilüfer tohumları gibi sekiz malzemeden yapılır. Bu yemeğin anlamı, birbirini severek evlenenlerin sonuna kadar beraber yaşamalarıdır.
Tarihi yerleri:
  • En önemli tarihi eseri Çin Seddi'dir. 5660 kilometre uzunluğundaki Çin Seddi dünyanın 7 harikasından biridir.
  • Çin Seddi'nin ünlü kule kapılarında bulunan Shanhaiguan Kule Kapısı ve Jiayuguan Kule Kapısı, Çin mimari sanatının kendine has seçkin eserlerdir. Çin Seddi'nin Beijing'deki Badaling kesimi ve Simatai kesimi gelişmiş sanat değerini barındırmaktadır.
  • Bu dönemde kurulan yapılarda kullanılan ahşap tekniği sayesinde ahşap sanatı kayda değer bir şekilde gelişmiştir. Sert bir dış görünüme sahip olan resmi yapıların dekoru, boyalı resimlerle süslenerek giderek yeni şekilller benimsenmiş ve tuğla, taş, cam ve tahta gibi değişik malzemelerle süsleme tekniği oluşmuştur. Ayrıca halk ta yavaş yavaş binalarında tuğla kullanmaya başlamıştır.
  • Çin mimarisi; saray mimarisi, tapınak mimarisi, bahçecilik mimarisi, mezarlık mimarisi ve sivil konut mimarisi olarak beş gruba ayrılıyor.
  • Qing hanedanının başkenti Beijing, temel olarak Ming hanedanı'nın eski özelliğini bünyesinde barındırmakla birlikte yüksek ve çok görkemli 20 kapıya sahiptir. Bu kapılardan en görkemlisi Beijing kentinin iç kesimindeki Zhengyang Kapı'sıdır.Qing hanedanının imparatorları Ming hanedanının sarayını kullanmaya devam ederken , büyük bahçecilik mimarilerini oluşturmuşlardır. Bu mimari eserler de Qing hanedanının yapılarının özü olmuştur. gösterişli ve son derece güzel görünen Yuanmingyuan Parkı ve Yazlık Saray, bu bahçecilik mimarilerinin en önemli örneklerindendir.