Arama

Kadın Sağlığı - Tek Mesaj #254

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
16 Temmuz 2006       Mesaj #254
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Normal Doğum mu, Sezeryan mı?
Gebelik başlı başına zor ve sorumluluk gerektiren bir dönemdir. Ve sona yaklaştıkça en çok akla gelen soru normal mi doğursam yoksa sezeryan mı olsamdır.

Biz de burada bu soruya cevap vermeye çalışacağız. Her doktorun ayrı bir görüşü olmakla birlikte tüm dünyada genel olarak hakim olan görüş eğer tıbbi bir zorunluluk yoksa normal doğumdan yanadır. Ancak aksi de yanlış ya da kötü olarak sayılamaz.
Sanırız bu bilgiler bir çok g****** karar vernmesinde yardımcı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki seçilecek yolun en uygun olanını kendi doktorunuz bilir. Bu nedenle öncelikle onun sözlerini dikkate almanızda yarar olacaktır.


Normal doğumun avantajları / sezeryanın dezavantajları :
  • Normal doğum doğal bir yoldur ve ameliyatın getirdiği ekstra risklerden uzaktır.Bunlar kolay ya da zor,genel anestezi altında yapılan her ameliyatta var olan risklerdir.
  • Normal doğum sonrasında anneler hemen ayağa kalkıp,günlük yaşantısına dönebilmesine rağmen sezeryan sonrasında bunun mümkün olması belli bir zaman almaktadır ve bu süre içinde başka birinin yardımına gereksinim duyulmaktadır.
  • Karın içi ameliyatlarının hemen hepsinde ameliyat sonrasında karın içinde organlar arasında yapışıklıklar oluşma ihtimali oldukça fazladır.Bu da sonraki karın ameliyatlarının daha riskli olması dezavantajını beraberinde getirmektedir.Sezeryan da bir karın içi ameliyatı olduğundan aynı risk burada da söz konusudur.
  • Bir kez sezeryan ile doğuran annenin bir daha normal doğurma şansı kalmamıştır.Yani bir kere sezeryan,hep sezeryan demektir.

Sezeryanın avantajları / normal doğumun dezavantajları :
  • Normal doğuran her kadın mutlaka ağrı çekmek zorundadır.Bazı yanıltıcı bilgilerin aksine hiç bir normal doğum ağrısız değildir.Özellikle ilk doğumlarda ağrı çekme süresi daha da uzun sürmektedir.Sadece bu konuda bilgili ve eğitimli olmak daha kolay bir doğum sağlamaktadır. Programlı sezeryanlarda doğum ağrısı çekmek diye bir problem yoktur.
  • Normal doğumlarda,özellikle bebeğin büyük olduğu,annenin doğum kanalının dar olduğu durumlarda veya fazla sayıda yapılan doğumlarda vajinal anatomi oldukça bozulmaktadır.Bunun sonucunda ileri yaşlarda cinsel yaşamı etkilenen kadınlarda vajinoplasti ameliyatları gerekebilmektedir.Ayrıca aynı nedenlerden dolayı üretrovezikal açının bozulmasına bağlı olarak idrar kaçırma şikayetleri baş gösterebilmektedir.
  • Normal doğumun herhangi bir safhasında bebeğin sıkıştığını gösteren bir işaret alındığında acil şartlarda sezeryana başvurulmaktadır.Bu gibi durumlarda o ana kadar çekilen ağrılar da boşuna olmaktadır.

İşte artık siz de bu konuda yeterli bilgiye sahipsiniz. Artık daha ayrıntılı düşünerek nasıl bir doğum şekli istediğinize daha doğru karar verebilirsiniz.

Sağlıklı ve kolay doğumlar ..