Arama


Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Avrupa Saksağanı - Avrupa Saksağanı Kuşu - Avrupa Saksağanı Hakkında
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa saksağanı (Pica pica), kargagiller (Corvidae) familyasından tarlalar, orman kenarları, parklar ve banliyölerde yaygın görülen bir kuş türü. Avrupa'da boydan boya, daha çok Asya'da ve Kuzeybatı Afrika'da üreyen yerleşik bir kuştur.

Yavru Saksağan
800px Pica pica1

Özellikleri
Kuyruğu uzun ve sivri, giysisi ise göz alıcı derecede siyah ve beyazdır. Başı, sırtı ve göğsü mat siyah; omuzları ve alt tarafı beyazdır. Kanatları parlak çelik mavisidir; ancak kanatlarını açtığında uçlarının oldukça beyaz olduğu görülür. Kıçı ve kuyruk sokumu siyah, kuyruğu parlak yeşil ve mordur. Güçlü, hızlı ve düzgün kanat çırpışları ile uçuşu süratlidir. Sesi gür bir "çak çak çak çak".

Kültürde Saksağan

Saksağanın Avrupa kültüründe onu çok yönlü hurafelerle çevreleyen ortaklığı vardır. Genellikle konuşulan, kuşun mutsuzluk ve probleme ortaklığıdır. Bu belki de onun çok iyi bilinen huysuzluğu kadar, kaba sesi ve parlak objeleri çalma eğiliminden olabilir. Türk deyimlerinden biri de şöyledir: "Dam başında saksağan, vur beline kazmayı!"

Folklor

  • İsveç'de,kuşun büyücülük ile bağlantılı olacağı kabul edilir.
  • İngiliz adalarında, Devonshire'de saksağanlar kötü talih ile ilişkilendirilir,
  • İskoçya'da,bir saksağan, evin penceresinin yanında ise ölümden haber verir.
  • Alman folklorunda saksağan aynı zamanda bir hırsız olarak görülür.
  • Çin kültüründe, saksağan en popüler kuşlardan biridir. İyi heber ve talihin habercisi olarak görülür. Gerçekte, onun Çince'deki isminin anlamı sevinç kuşudur.
Saksağan Şiiri
Britanya ve İrlanda'da yaygın geleneksel şiir belgeleri mitlerde (ciddi şekilde inanıldığı açık değildir) saksağanların geleceği tahmin ettiği görülür. Bu ne kadar görüldüğüne bağlıdır. Şiir üzerine pek çok bölgesel varyasyonlar vardır. Bunun anlamı kesin ve açık bir varyasyon vermek imkânsızdır.
Carpe Jugulum'da Terry Pratchett'e göre saksağan hakkında pek çok şiir vardır. fakat bunların hiç biri çok güvenilir değildir. Çünkü onlar saksağanları bilen birisi değildir.