Arama

Afet İnan - Tek Mesaj #2

>pelin< - avatarı
>pelin<
Ziyaretçi
5 Aralık 2009       Mesaj #2
>pelin< - avatarı
Ziyaretçi
Selanik Vilâyetinin Doyran kazasında 30 Ekim 1908 de doğdu. Annesi Şehdane, Doyran müderrisinin torunu, babası İsmail Hakkı Uzmay Şumnu' ludur. Halkalı Ziraat Yüksek okulundan sonra Rumelinde ve Anadolunun bir çok yerlerinde orman memuru, müfettişi ve müdürü olarak çalışmış ve Bolu Milletvekilliğine seçilmiştir. Afet înan ilk öğrenimini Adapazarı, Ankara, Mihallıççık (Eskişehir) ve Biga'da bitirmiştir. Bursa' da okuduğu Kız Öğretmen okulundan 1925 te mezun olmuş; aynı yıl Lozan'a Fransızca öğrenmek üzere gitmiş, 1927 de buradan döndükten sonra İstanbul Fransız Kız lisesine (Nötre dame de Sion) devam ederek 1929 da orta okula öğretmen olmak üzere sınavdan geçerek Ankara Musiki Muallim mektebinde Tarih ve Yurtbilgisi derslerini okutmuştur. 1933 ten sonra da Ankara Kız lisesinde görevlidir. Ancak yabancı okullarda okuduğu tarih kitaplarında Türk milleti için kullanılan, barbar ve ikinci derecede ırk deyimleri millî hislerini rencide ettiği için öğretmenlerine itirazda bulunmuştur. Bu kitabı Atatürk'e gösterdiği vakit üzerinde ilgi ile durulmuş ve bu konularda çalışmak üzere tarihçileri bir araya toplayarak vazifeler verilmişti. 1930 yılında Türk Ocakları Kurultayında Aksaray delegesi olarak tarih üzerinde çalışanlara önem verilmesini teklif eden Afet înan'dan sonra bu konudaki diğer konuşmalar üzerine "Türk Tarih ve medeniyetini ilmî bir surette tetkik ve tetebbu eylemek üzere" Türk Tarih heyeti teşkil edilmiş ve orada vazife almıştır.

15 Nisan 1931 de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti ve 1935 te de Türk Tarih Kurumu adını alan bu teşekkülün. Numaralı kurucu üyesi olarak çalışmalara katılmış ve yayınlarda bulunmuştur.

Bu tarihlerde Türkiyenin her yerini ve dış memleketlerden Yunanistan, Girit, Mısır ve Suriye'de tarihî eserleri incelemelerinde oralardaki tarihçilerle de tanışmıştır. 1935 yılında Ankara'da kurulması öngörülen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Afet înan'a da öğretim görevi verilmesi teklif edilince (14. X.i935) kendisi yüksek öğrenimini ve doktorasını yapmadan bunu kabul edemiyeceğini bildirmiştir. Bu maksatla Avrupanın hemen bütün büyük şehirlerinde bir seyahat yaparak Üniversite öğretim üyeleriyle görüşmeler yapmıştır.

Bundan sonra Cenevre Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik bilimler fakültesinin yakın çağ ve Modern tarih bölümüne kaydolarak öğrenimine devam etmiştir. Lisans tezi olarak "Türk Osmanlı devrinin ekonomik tarihi" ni sunduktan sonra, bütün derslerin sınavlarını geçmiş ve Temmuz 1938 de mezun olmuştur.

Doktora tezi olarak, Türkiye tarihinin genel durumu ve antropolojik veriler üzerinde yaptırdığı ankete göre, Türk Milletinin dünya milletleri arasındaki yerini ilmî esaslara göre tespit etmekti.

Doktora için diğer sınavları da geçerek tez savunmasını yapmış ve Temmuz 1939 da Sosyoloji doktoru unvanını almıştır.

Bu öğrenim yıllarında olduğu gibi sonraları da toplanan Türk Tarih Kurumu kongrelerine tebliğler vererek katılmıştır. Bu yıllarda Cenevre'de ve Bükreşte'de Konferanslar vermiştir. Budapeşte arşivinde çalışmıştır.

Yurda döndükten sonra Kız lisesindeki derslerine devam etmekle beraber, Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesinde Doçent vekili olarak atanmış, 1942 de doçentlik sınavını geçerek bu unvanı ile derslerine devam etmiştir. 1950 de yine usulü dairesinde sınavı vererek Profesör olmuştur. 1961-62 yıllarında İngilterede incelemeler yapmıştır.

Haziran 1977 de Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrim Tarihi kürsüsü başkanı iken isteği üzerine emekliye ayrılmıştır.

1950 den sonraki ders yıllarında Ankara Fen Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ankara Harp okulunda Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi konularında dersler vermiştir.

Bu yıllar arasında Unesco Türkiye Millî Komisyonunda Yönetim Kuruluna seçilerek 1955 ten i979'a kadar T.T.Kurumunu temsil etmiş ve Paris'teki genel kurullara katılmıştır.

Üyesi olduğu Uluslararası kuruluşların da dış memleketlerdeki toplantılarında özellikle Türk medeniyet tarihi ve Türk kadın hakları üzerinde tebliğler vermiştir. Türk medeniyetine ve Türk Cumhuriyetine ait kitapları yabancı dillerde yayınlanmıştır. Türk kadın hakları üzerindeki kitabı UNESCO tarafından Fransızca ve İngilizce (1962) olarak yayınlandıktan sonra "Courrier" dergisinde dokuz dile çevrilmiştir.

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyetine ait şahit olduğu konular ve orijinal belgeler üzerinde de yayınları bulunmaktadır.