Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Aralık 2009       Mesaj #38
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

buzulların erimesinin dünyamıza etkileri nelerdir

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

buzulların erimesinin dünyamıza etkileri nelerdir


Buzulların erimesi konusu, küresel ısınma ile doğrudan bağıntılıdır.
Küresel ısınma, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanusların ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

İklim sistemi içsel ve insani etkiler, güneş hareketleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. İklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
Bu değişimin detaylı nedenleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlardaki sıcaklık artışının başlıca nedeni olduğunu belirtmektedir.
Atmosferdeki karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oranlarındaki artış dünya yüzeyinin sıcaklığını yükseltmektedir. CO2 oranındaki artış dünyanın yüzeyini ısıtmakta ve kutuplara yakın buzların erimesine yol açmaktadır. Buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır. Kara ve suların buza oranla daha az yansıtıcı olması güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla buzullarda daha fazla erimeye yol açmaktadır.

Konu ile ilgili Birleşmiş Milletler Raporu:
Fransa'nın başkenti Paris'te açıklanmıştır. Raporda küresel sıcaklık artışının olası etkileri aşağıdaki biçimde özetlenmektedir.

  • +2 derece: Su sıkıntısı başlayacak
Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
  • + 5 derece: Denizler 5 m. yükselecek
Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.
  • + 6 derece: Göçler başlayacak
Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.

Küresel ısınma yüzünden erimeye başlayan buzullar bu güne kadar geçilmez sanılan deniz yollarını ve kara parçalarını ulaşıma ve erişime açmaktadır.

Eriyen buzlar yüzünden Batı Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Amerika limanları yaklaşık 5000 ile 15 000 km kadar birbirlerine yaklaşacaktır.

Konu ile ilgili bir haber: (22 Ocak 2009)

Wilkins Buz Kütlesi’nin 1950’li yıllarda neredeyse 100 kilometre genişlikte olan bağlantı noktası, günümüzde 500 metre genişliğe kadar erimiş durumda. British Antarctic Survey (BAS) araştırmacılarından David Vaughan, oluşan görüntünün bir kum saati şeklinde olduğunu belirtiyor.

Binlerce kilometrekarelik düz bir alana sahip olan buz parçası Antarktik Yarımadasından 20 metre dışarı çıktığı belirtiliyor. Buzulu yarımadaya bağlayan bölümün en son ölçümde 40 kilometre olduğunu belirten araştırmacılar, günümüzde bu alanın 500 metre gibi küçük bir alan olduğunu belirtiyor.

Buzulun her an ana karadan koparak denizdeki yolculuğuna çıkabileceğini ifade eden Dr. Vaughan, bir zamanlar 16 bin kilometrekare alan kaplayan buzul parçasının günümüzde üçte birlik alanını kaybetmiş olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, toplamda dokuz devasa buz kütlesinin yarımadadan koptuğunu söyleyen araştırmacılar, bu parçaların denizde hızla eriyerek yok olduklarını belirtiyor. Bugüne kadar toplamda 25 bin kilometrekarelik buzul kütlesi Antarktika Yarımadası’ndan koparak, haritaların büyük ölçüde değişmesine neden oldu. (NTV-MSNBC)