Arama

Köşe Yazısı ve Makaleler - Tek Mesaj #152

NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
17 Temmuz 2006       Mesaj #152
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
Mevlana ile Hitler'in entelektuel zekâlarinin ayni oldugunu ifade eden pedagog Ali Cankirili, onemli olanin EQ yuksekligi oldugunu ifade ediyor. Cocuklarin hem okulda hem de sosyal hayatta basarili olmalari icin IQ'larinin yuksek olmasi yeterli gelmiyor. Zafer Dergisi'nin ocak sayisinda konuyu degerlendiren pedagog Ali Cankirili, cocuklarin basarisi icin yuksek IQ'ya sahip olmalarinin ve maddi ihtiyaclarinin giderilmesinin yani sira onlara yeterli sevgiyi, ilgiyi, guveni, yardimlasmayi ve paylasmayi kazandirarak EQ'larinin yukseltilmesi gerektiginin altini ciziyor.
Entelektuel ve akademik zekâ (IQ)'yla beraber duygusal zekâya (EQ)da sahip olan ogrenciler, hem ogretim hayatinda, hem de sosyal hayatta ayni IQ'ya sahip yasitlarina gore daha basarili oluyor. Arastirmalar, mutlu bir aile ortaminda yetisen, seven, sevilen, paylasmasini bilen, inancli, faziletli, kendisiyle ve icinde yasadigi toplumla barisIk insanlarin yuksek duygusal zekâya sahip olduklarini, en zor sartlar altinda bile umitlerini yitirmediklerini gosteriyor.
Temeller ailede atiliyor
Duygusal zekânin temelleri ise ancak bebeklik ve cocukluk yillarinda atilabiliyor. Ailede adam yerine konmayan, sevilmeyen, horlanan, siddete ve baskiya maruz kalan cocuklarin duygusal zekâlari gelismiyor. Sevgi ve guven duygusunu yasayarak kazanmamis cocuklarin insanlara guveni olmadigi gibi kendisine de guveni olmuyor. "Eti sizin, kemigi benim" mantigiyla cocugun egitimini sadece ogretmenlerden bekleyen aileler, cocuklarinin duygusal zekâlarinin gelismesini engelliyor.
Mevlana ve Hitler farki
Ali Cankirili'ya gore bir mafya babasinin IQ'su kesinlikle bir bulusa imza atan bilim adaminin IQ'sundan asagi degil. Ayni sekilde tarihin gelmis gecmis buyuk diktatorleri, teror orgutu liderleri hep IQ'su yuksek insanlar. Mevlana'nin IQ'su ile Hitler'in IQ'su hemen hemen ayni. Mevlana'nin insanlar arasinda ayirim yapmaksizin herkese kucak acmasina, Hitler'in ise insanlari firinlarda yakmasina sebep olan fark ise Mevlana'da EQ'nun yuksek, Hitler'de dusuk olmasi.
Hitler orneginde oldugu gibi yuksek bir IQ'ya; fakat dusuk EQ'ya sahip insanlar entelektuel zekâsini kendi ihtirasini ve egosunu tatmin yolunda harciyor. Cankirili'ya gore bankalari bosaltarak binlerce insanin birikimini kendi kasalarina indirenler de entelektuel zekâsi yuksek, duygusal zekâsi dusuk kimseler