Arama

Sanatın önemi nedir? - Tek Mesaj #7

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #7
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Sanat verimdir


'Tutku UMUT
Yüzyıllardan, hatta insanın ortaya çıkışı kadar eski zamanlardan beri insanoğlu duygularını dışa vurmak istemiştir.
İlkel insanın, bütün amacı karnını doyurabilmek, yaşamını sürdürebilmekti, dolayısı ile tüm yaşamını av hayvanları dolduruyordu. İlkel insan bir süre sonra bereketli avlar için mağara duvarlarına av hayvanlarını resimledi. Böylece ilk sanat eserleri ortaya çıktı.
Sanat, insanlığın ve uygarlığın gelişmesinde en büyük rolü oynadı. İnsanoğlunun vazgeçilmez bir ihtiyacı oldu; çünkü insan duygularını, düşüncelerini hatta hayallerini dışa vurmak istiyordu.
Bu dışavurum, insan doğasında her zaman bulunmuş olan bir öğedir. Günümüzde bile insanlar duvarlara yazılar yazıyor, başka insanlar bunları görsün istiyor, kendi düşünce kapılarını başkalarına açmak istiyor.
Sanat nedir? Sanatın belirleyici özelliğinin yaratıcılık olduğunu biliyoruz. Öyleyse yeniliğin olmadığı yerde sanat da olmaz. Bu nedenledir ki sanatın her dalı sürekli belirli akımlar aracılığı ile gelişmiştir.
Kısaca sanat; bilimle, teknoloji ile felsefeyle beraber gelişip, değişir. 18. yüzyılda sanat anlayışı günümüzden ne kadar farklı ise yaşam biçimi de farklıdır.
Günümüz sanatını geçmiş yüzyılların sanat anlayışları ile karşılaştırırsak, farklı özelliklere sahip olduğunu görürüz.
Her gün tepemizde bir yenisi yükselen gökdelenler, caddelerden gelen araba gürültüleri, nüfus çokluğu, çevre kirliliği gibi olumsuz etkiler günümüz insanını çıkmaza sokuyor.
Günümüzdeki sanat anlayışının geçmişe oranla farklı olduğundan söz etmiştik. Özellikle müzikte görülen bu farklılık üzüntü verici boyuttadır. Ondokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar besteciler tonal müzikten şaşmadılar, fakat, yirminci yüzyılda ortaya çıkan belli belirsiz akımlar, gerek çalgısal gerekse senfonik müziği kolay anlaşılamayacak bir forma soktu.
İster resim sanatında, ister müzikte, ister edebiyatta olsun; bütün akımların kendine göre bir felsefesi vardır. Sanatta önemli olan verimdir; verimin altında yatan duygudur, düşüncedir. Sanatta güzel olan, tutarlı ve kararlı bir biçimdir. Estetikten yoksun bir verim sanat eseri olamaz.
Fakat, yine de önemli olan insanın kişisel zevkidir. Bu zevklerden en geçerlisi ise iyi bir sanat anlayışına dayananıdır. Sanat bir ihtiyaçtır, gösteriş değil. Sanatla uğraşmak, insanın ruhsal yönünü yüceltir. Kısacası sanat ve pozitif bilimler, verimli olmak isteyen insanın temel ilkeleri olmalıdır.