Arama

Din Nedir? - Tek Mesaj #11

Rios - avatarı
Rios
Ziyaretçi
9 Aralık 2009       Mesaj #11
Rios - avatarı
Ziyaretçi

Din Nedir, Ne Değildir?


Hem ülkemizde hem de dünyada din sömürüsünün yine ayyuka çıktığı günümüzde din gerçekte nedir biraz bunu tartışmak istiyorum.

Din kelimesini duyduğumuzda aklımıza genellikle önce ülkemizdeki çoğunluğun dini olan İslam dininin Sunni mezhebi geliyor. Biraz daha geniş düşündüğümüzde ise İslam dininin diğer mezheplerini atlayıp Hristiyanlığa ve Yahudiliğe geçiyoruz.

Kelimelerin anlamlarını tartışırken herkesin o kelimeden ne anladığına mutlaka bakmak lazım bu çok önemli.

Bu bağlamda Türkiye’de çoğu insanın din kelimesini duyduğunda zihninde İslam dininin Sunni mezhebi ve geri kalan diğer bütün inançlar olarak ayrım yaptığını gözlemliyorum. Gözlediğim ve dikkatimi çeken bir başka konu ise yine çoğunluğun İslam dininin Sunni mezhebi ile Türk olmayı birbirine karıştırdığı. Mesela İran’lılar için bu bağlamda kimse Türk demez ama TV’lerde Afrika’daki müslüman ülkelerden görüntüler yayınlandığında özellikle dedelerimiz ve ninelerimiz oralarda da cami görünce “onlar da Türk onlar da bizden” derler.

Yine değinilmesi gereken bir başka konu da eğitim seviyesi vizyonu, farkındalığı, şuuru belli bir sınırın altında olan insanların Hristiyanlıkla Yahudiliği birbirlerine karıştırmaları, bu iki dini aynı din sanmaları.

Benzer biçimde çoğu insan Yahudilik ve Müslümanlık arasındaki benzerliklerden de haberdar değil. Bu konuyu konuştuğum neredeyse hiç kimse Yahudilikte kurban, zekat, namaz, oruç, sünnet olduğunu; alkolun ve domuz etinin haram olduğunu, İslam’daki Cuma öğlenamazı gibi Yahudilikte de Cumartesi sabah namazı olduğunu bilmiyor, farkında değil. Duyduklarında da çok şaşırıyorlar.

Burada, kulaklara en şaşırtıcı gelen şey namaz. Bu yüzden bu konuyu kısaca açalım: Yahudilikte de günde üç rekat namaz var. Bin yılların içinden gelerek bu namaz biraz değişmiş, İslam’daki hareketlerin aynısı ile kılınmıyor. Ayakta kılınıyor ama rükû var mesela. Bundan daha ayrıntılı bilgiye ben de sahip değilim bu konuda.

Din hakkındaki bilgisizlik şuursuzluk, öğrenmeme isteği dine özel bir konu değil. Bu dünyada sohbeti edilebilecek her konuda insanoğlu bu özellikleri taşıyor. Bu nedenle işin bu kısmı belki apayrı bir yazı konusu.

Biz dönelim din sömürüsü çağında din nedir ne değildir sorusuna. Bir kere içinde bulunduğumuz endüstri sonrası dönemde (bu, halk arasında postmodern çağ olarak bilinir) her şey ama her şey (Marx’ın hayallerinin bile ötesinde bir seviyede) satın alınabilecek birer ürün haline geldiğinden din de bu ürünler arasındaki yerini almış durumda. Vaaz kasetlerinden tutun da, tesbihlerden, örtünmeden geçin, kurbanlık hayvanlara kadar din ekonominin tam ortasında yer alıyor. Dinin günlük çıkarlar bakımından en çok sömürüldüğü alan ekonomi, para.

Bir diğer sömürü ise ekonomik ve sosyal güce ulaşmak için dini kullanmak. Günümüzde AKP’nin yaptığı şey buna en yakın olanı. Ama bu konuda da Türkiye özel bir yer değil. Batıda, özellikle anglosakson (ABD, İngiltere) ülkelerin silahlı kuvvetlerinde din baskısı, belli bir dinin hakimiyeti önemli yer tutuyor.

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Mayıs 2017 13:54