Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
İşsizlik ödeneği kimlere verilir?

Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan sorular ile İşsizlik Sigortası:


(Sigortalı İşsizlere Yönelik Hizmetler)
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışırken, kendi istek ve kusurunuz dışında işinizi kaybetmiş olmanız, her şeyin bittiği anlamına gelmeyecektir ! İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle ayrıldığınız işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız. Bu sayede, işsizlik sigortası primi ödediğiniz süre ile orantılı olarak, İŞKUR'ca;

- Aylık gelir kayıplarınızın bir bülümü işsizlik ödeneğiyle karşılanacaktır.
- Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz için, hastalık ve analık sigorta primleriniz sosyal güvenlik kuruluşuna yatırılacaktır.
- Yeniden bir iş bulmanızda yarımcı olunacaktır.
- İşgücü piyasası ve mesleklere ilişkin danışmanlık hizmeti verilecektir.
- İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde eğitim imkanı sağlanacaktır.

1- İşsizlik Sigortası Nedir ?
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olanlara; işsizlik ödeneği, eğitim hizmeti, işe yerleştirme hizmeti, sağlık hizmetleri, danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla, sigortacılık tekniğiyle faaliyet gösteren ve devlet tarafından oluşturulmuş olan zorunlu bir sigorta koludur.


2 - İşsizlik Sigortası Primleri Kimler Ödemektedir ?
01.06.2000 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışanlar adına her ay işsizlik sigortası primleri, diğer sigorta primleri gibi SSK'ya yatırılmaktadır. Bu primler, sigortalılar ile işverenler tarafından ödenmekte, sigortalı çalışanların ödediği prim tutarı kadar da her ay devlet katkıda bulunmaktadır. İşsizlik sigortası sisteminde; sigortalılar %2, işverenler %3 ve devlet %2 oranında prim ödemekteyken, 2002 yılında çalışanlar %1, işverenler %2, Devlet ise %1 oranında işsizlik sigortası primi ödeyecektir.


3 - Hak Kazanma Koşulları Nelerdir ?
Sigortalı bir işyerinde çalışırken;

- Kendi istek ve kusurunuz dışında işinizi kaybetmiş olmanız,
- Son üç yıl içinde, en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş bulunmanız,
- İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmanız,
- İşverence düzenlenen İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte İŞKUR müdürlüğüne başvurmanız, gerekmektedir.

4 - İşten Ayrılma Bildirgesini Kim Düzenler ?
İşverenler, 31 Ocak 2002 tarihinden itibaren, herhangi bir nedenle hizmet akdi sona eren her işçi için, üç nüsha İşten Ayrılma Bildirgesi düzenler. İşveren bu bildirgenin bir nüshasını 15 gün içinde işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne ulaştırmak, bir nüshasını size vermek, bir nüshasını ise işyerinde saklamak zorundadır.


5- Yararlanmak İçin Nereye ve Nasıl Başvuracaksınız ?
İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmek için; - İşvereninizin düzenlediği İşten Ayrılma Bildirgesi ve kimlik belgenizle birlikte, 30 gün içerisinde İŞKUR müdürlüğüne başvurarak, kayıt yaptırmanız ve Talep Dilekçesini doldurarak vermeniz gerekmektedir. İŞKUR müdürlüğü başvurunuzu inceleyerek, işsizlik ödeneğini hak etmiş iseniz ödeme kararını, hak etmemiş iseniz nedeni ile birlikte ret kararını tarafınıza bildirecektir. İşvereniniz süresi içinde bildirgenizi düzenlemez ise, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 30 gün içinde kimlik belgenizle birlikte, işyerinizin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.


6- İşsizlik Ödeneği Ne Zaman Başlar ve Ödenir ?
İşinizin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren işsizlik ödeneğiniz başlar. Başvuru tarihini izleyen ayın sonunda İŞKUR'ca adınıza açılacak banka hesabına yatırılır. Tarafınıza gönderilecek ödeme kararında, işsizlik ödeneğinizin miktarı, süresi, banka adı ve hesap numaranız yer alacaktır. İşsizlik ödeneğiniz, hak ettiğiniz ve işsiz kaldığınız sürece her ayın sonunda banka hesabınıza yatırılacaktır.


7 - İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Süreyle Ödenecektir ?
İşsizlik ödeneği son üç yıl içinde;

- 600 gün prim ödemiş iseniz, 180 gün (6 ay),
- 900 gün prim ödemiş iseniz, 240 gün (8 ay),
- 1080 gün prim ödemiş iseniz, 300 gün (10 ay), süre ile ödenecektir.

8 - İşsizlik Ödeneğiniz Ne Şekilde Hesaplanacaktır ?
Son dört aylık prime esas kazançlarınız toplamı dikkate alınarak, günlük ortalama net kazancınız bulunur. Bu miktarların yarısı size ödenecek olan işsizlik ödeneğinizin günlük miktarıdır. Hesaplanan miktarın 30 günlük tutarı, her ayın sonunda size ödenecek işsizlik ödeneğidir. En düşük işsizlik ödeneği asgari ücretin yarısından az olmayacağından 81.291.000 TL'dir. Yasa gereği, en yüksek işsizlik ödeneği ise, asgari ücretin netinden fazla olmayacağından 162.582.000 TL'dir.


9 - İşsizlik Ödeneğinin Kesileceği Haller Nelerdir ?
İşsizlik ödeneği alırken;

- Gelir getirici bir işte çalıştığınız yada yaşlılık aylığı aldığınız tespit edilmesi,
- İŞKUR tarafından önerilen bir mesleki eğitime katılmamanız veya devam ederken eğitimi yarıda bırakmanız,
- İŞKUR'un çağrılarını dikkate almamanız, hallerinde işsizlik ödeneğiniz kesilecektir.

10 - Hangi Hallerde Yararlanmanız Mümkün Değildir ?
- İşinizden İSTİFA ederek ayrılmanız,
- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarınız nedeniyle işveren tarafından işinize son verilmiş olması,
- İş sözleşmenizin grev, lokavt gibi nedenlerle askıya alınmış olması,
- İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde, en az 600 gün işsizlik sigortası priminizin bulunmaması veya geriye doğru son 120 günün sürekli olmaması,
- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almanız, hallerinde, işsizlik ödeneğinden yararlanmanız mümkün değildir.

11 - İşlemlere Karşı İtirazlar Nereye Yapılacaktır ?
İşsizlik sigortası işlemlerine ilişkin itirazlarınızı, İŞKUR müdürlüklerine işlemin tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapmanız gerekmektedir. Bu itirazlarınız İŞKUR'ca 30 gün içinde sonuçlandırılır.



Son düzenleyen Efulim; 15 Ağustos 2013 14:56 Sebep: Misafir alıntıları kaldırıldı.