Arama

Köşe Yazısı ve Makaleler - Tek Mesaj #154

evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
18 Temmuz 2006       Mesaj #154
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
BİR HAYAL GERÇEK OLDU

-AB ENERJİ KOMİSERİ PİEBALGS: ''BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTI ARZ GÜVENLİĞİMİZİ ARTIRACAK''

BRÜKSEL (A.A) - 13.07.2006 - AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu Üyesi Andris Piebalgs, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı arz güvenliğimizi artıracak ve arzı çeşitlendirme amacımıza hizmet edecek. Çünkü bu proje dünyanın başka bir parçasından petrol getiriyor'' dedi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın açılış töreni için Türkiye'de bulunan Piebalgs, yaptığı yazılı açıklamada, hattın hizmete girmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Kazakistan'ın da son aldığı kararla BTC'ye petrol verecek olmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Piebalgs, ''Buna karşın Hazar kaynakları, bölgenin tam potansiyeline ulaşması için yeni taşıma (botu hattı) projelerine ihtiyaç duyuyor. Bunlardan birisi AB Komisyonu'nun da desteğiyle hazırlıkları süren Odessa-Brodi projesidir'' görüşünü dile getirdi.
AB ile Karadeniz ve Hazar havzalarındaki ülkelerin işbirliğinin önemini vurgulayan Piebalgs, buradaki amaçlarının enerji pazarlarını birbirlerine yaklaştırmak, enerji altyapısının güvenliğini artırmak ve enerjide sürdürülebilir gelişmeyi teşvik etmek olduğunu ifade etti.

-AÇILIŞTAN NOTLAR...

CEYHAN (A.A) - 13.07.2006 - Leyla Ataman Özel- Gürbüz Z. Akkıran bildiriyor - Türkiye tarihinin en önemli bölgesel projesi olan ve ''21. Yüzyılın İpek Yolu'' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı, Ceyhan'da düzenlenen görkemli törenle resmen açıldı.
Saat 12.30'da yapılması planlanan açılış yarım saat gecikmeyle başlarken, tören öncesinde devlet başkanları, özel uçaklarıyla İncirlik Hava Üssü'ne indiler ve araçlarıyla Ceyhan'daki tören alanına geldiler.
Diğer konuklar ise 737 tipi 6 uçakla, Adana Şakirpaşa Havaalanı'na indiler. Konukların tören alınına geçişleri sırasında Adana-Ceyhan yolu trafiğe kapatıldı.

-MARİAH CAREY'İN KONSER VERDİĞİ ÇADIR-

Tören, BP'nin getirttiği ve ABD'li ünlü şarkıcı Mariah Carey'in konser verdiği 1.280 kişilik, dışarıdan güneş geçirmeyen, klimalı özel çadırda yapıldı.
Çadırın Ceyhan Deniz Terminali'ne bakan bölümü şeffaf malzemeyle kaplatıldı. Böylece, törene katılanların limandaki yükleme çalışmalarının izlenmesi sağlandı.
Tören çadırı dışında basın mensupları için 840 metrekarelik bir çadır, ikram, dinlenme ve stand çadırları da kuruldu.
Tören alınına giden yolda ise Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan bayrakları asıldı.
Terminalin girişine de BTC Ham Petrol Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesinde önemli katkıları olan ve 2003 yılında hayatını kaybeden eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in pirinç zemin üzerine mozaikten bir fotoğrafı yerleştirildi. Daha sonra terminalin adının da Haydar Aliyev terminali olarak değiştirildiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanlarının törenin yapıldığı çadıra girmelerinin ardından, sırasında Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin milli marşları, 23 ülke sanatçısından kurulu Tefken Filarmoni Orkestrası tarafından çalındı.
Daha sonra ''Hazar Denizi'nden Ceyhan Terminaline Yolculuk'' konulu, BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın yapımının anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.