Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Karasal İklim Özellikleri
Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre'de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve karlı geçer, yazlar ise özellikle Orta Asya'da ve Anadolu'da sıcak ve kurak geçer. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortalama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır, fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok fazladır.

Türkiye'de karasal iklim özelliği gösteren bölgeler geniş yer tutar. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür. Batıda göller yöresi iklimi, İç Batı Anadolu iklimi, İç Anadolu (Bozkır) iklimi, Güneydoğu Anadolu iklimi, Erzurum - Kars yayla iklimi, Hakkari dağlık bölge iklimi, iç bölge özelliği taşır ve karasal iklimler içinde yer alırlar.
Bu yerlerin ortak özellikleri yarıkurak olmalarıdır. Türkiye'nin iç bölgeleri olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde karasal iklim görülür. Karasal iklimin oluşmasında temel etken deniz etkisine kapalı olmalarıdır. Fakat yükselti, yerşekli özellikleri ve enlem gibi faktörlerin etkisiyle karasallık derecesi bölgeden bölgeye, hatta yöreden yöreye değişiklik gösterir. Karasal iklimin şiddeti yıllık sıcaklık farkıyla belirlenir. Bu iklimin hakim olduğu bölgelerde yıllık yağış miktarı az, doğal bitki örtüsü zayıftır. Türkiye'de karasal iklim görülen yerlerde çeşitli derecelerden farklılıklar vardır.

Karasal iklim genel özellikleri şunlardır:
* Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
* İç Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer.
* İç Anadolu da ortalama yağış 287,3-596,8 mm’dir.
* İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, -1, -5 °C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23 °C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-11 °C’dir.
* Ege Bölgesinin İç batı Anadolu Bölümünde de yağışlar kıyı kesimine göre azdır.
* Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yıllık sıcaklık ortalaması, 4-6 °C’dir.
* Kuzeydoğu Anadolu’da kış sıcaklık ortalaması, -7, -10 °C, yaz sıcaklık ortalaması, 17-19 °C’dir.
* Yıllık yağış miktarı, 500-600 mm’dir.
* Güneydoğu Anadolu’da ise ortalama yağış, 400-700 mm’dir.
* Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış mevsimi çok karlı ve donlu geçmemekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
* Güneydoğu Anadolu’da yıllık ortalama sıcaklık, 15-16 °C, kış sıcaklığı, -1,4 °C, yaz sıcaklığı ise, 30-35 °C’dir.


Karasal İklim Doğal Bitki Örtüsü
Karasal iklimin doğal bitki örtüsü Ilkbahar yağışlarına bağlı olarak büyüyen yaz sıcaklarında sararan (geven, yavşan otu, ısırgan otu v.s) bozkırlardır.
Akarsu boylarında söğüt, kavak gibi ağaç türleri görülür. Ormanlar azdır, ancak beşeri etkilerden uzak kalan dağların yüksek kısımlarında orman kalıntılarına rastlanır.
İç Anadolu Bölgesi'nde yüksek dağlar üzerinde yer yer ormanlık alanlara rastlanmaması bu bölgenin daha önce ormanla kaplı olduğunu gösterir. Aynca bu bölgede yaygınlık gösteren bozkırın gerçek, doğal bozkır olmadığını sonradan orman tahribi ile oluşan antropojen bozkırlar olduğunu göstermektedir.