Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Temmuz 2006       Mesaj #12
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Atipik Pnömaniler
Havaların ani soğumaları ve hava değişikliklerinin dalgalanmalar göstermesiyle viral mykoplazma, legionella, chlamydia gibi atipik pnömoniler yaygın ve ciddi sorunlarla karşımıza çıkıyor.
Pnömoni genelde; ateş, öksürük, balgam (pembe, yeşil, sarı, gri renkli veya kanlı) çıkarmak, öksürük veya derin nefes almakla artan göğüs ağrısı, halsizlik, hızlı ve zor nefes alma, çarpıntı şikayetleriyle karşımıza çıkan, solunum sisteminin bir hastalığı olarak nitelendiriliyor.
Atipik pnömonilerde belirgin olmadan kuru öksürük ve çarpıntı yerine kalp atışlarının azalması saptanabiliyor.
Bu tip pnömoniler akciğer dışı belirtilerle daha çok görülüyor. Örneğin; baş ve karın ağrısı, bulantı, ishal, ciltte döküntüler, bilinç bulanıklığı en çok görülen belirtilerini oluşturuyor.

Atipik pnömonilerde solunum sistemi muayenesinde hastalık bulgusu bulunamayabiliyor. Bu nedenle ateşle başlayan her hastada pnömoni araştırılmalı, teşhis için akciğer filmi çekilmeli, balgam kültürü ve kan testleri yapılmalıdır. Zeminde başka bir hastalık olma olasılığının da araştırılması gerekiyor. Atipik pnömonilerde hastanın genel durumu çok iyi olsa da, akciğer filminde pnömoni bulguları çok yaygın görülüyor.

Hastane tedavisi gerektirebiliyor
Genel durumu bozuk, solunum sayısı 30/dakika üzeri, tansiyonu düşük, dudaklarda morarma, şeker ve kalp hastalığı olanlarda, çok yaşlı hastalarla lökosit miktarı 30.000 üzeri, üre ve bilirübin değerleri yüksek olan hastaların hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri gerekiyor. Solunum sıkıntısı içinde olan ve burundan verilen oksijenle durumu düzelmeyen hastalar doğrudan yoğun bakım birimine alınmalı ve mekanik ventilasyon uygulanmalı. Ayrıca yeterli sıvı damar yolundan verilmeli. Balgam çıkaran hastalara kesinlikle öksürük kesici ilaç verilmemeli. Ancak kuru ve inatçı öksürüğü olanlara verilebilir.
Şiddetli göğüs ağrısı olanlara ağrı kesici antienflamatuar tipi ilaçlar yarar sağlar.
Pnömoninin cinsine göre uygun antibiyotik ağız yolu veya enjeksiyon şeklinde yeterli süre ve dozda uygulanmalı