Arama


volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
23 Aralık 2009       Mesaj #116
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
CERN büyük deneye hazır


Evrenin oluşumuna yol açtığı düşünülen Büyük Patlama’nın canlandırılacağı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda asıl deney için bütün hazırlıklar tamam.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN, çarpıştırıcının ilk test dönemini beklentilerin üzerinde tamamladığını, ilk çarpışmaların kasım sonu yapıldığını ve 30 kasımda da ilk rekorun kırıldığını kaydetti.

Çarpıştırıcının şubata kadar beklemeye alınması öncesinde dört gün önce yapılan çarpıştırmada, parçacıklar 2.36 tera elektron volt gücünde çarpıştırılmış ve bu alanda yeni bir rekor kırılmıştı. Çarpıştırıcının enerjisi aşama aşama arttırılmaya devam edecek. CERN’deki bilim insanları, gerçek ilerlemenin, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (BHÇ) 3.5 TeV enerji kapasitesine çıkmasından önce beklenmemesi gerektiğinin altını çiziyor. CERN, ışın demetlerinin gücünü daha sonra 7 TeV (teraelektronvolt) civarına çıkarmayı hedefliyor.

Kosmosun doğası araştırılıyor
Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor. Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle sarmal tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim insanları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.

Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önceki Büyük Patlama anındaki koşulların oluşturulması öngörülüyor. Bilim insanları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı) diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlarını görmeyi umuyor.

14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deneyde Hadron Çarpıştırıcısı, ilk geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.

Birkaç ay önce de bir kuşun düşürdüğü ekmek parçası veya kırıntılarının BHÇ’de “küçük” bir ısınmaya yol açan bir kısa devreye neden olduğu belirtilerek, bunun üzerine sistemin kendini kapattığı açıklanmıştı.


Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 12:00 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!